Στόχος είναι να προωθείται πιο αποτελεσματικά από το κράτος η πολιτική υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων
Από κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο |
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο (εφημερίδα «Εθνος»), θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων. Το νέο σύστημα θα προβλέπει την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί. Αντίστοιχα, οι «μη παραγωγικοί» υπάλληλοι, αυτοί δηλαδή που δε θα υλοποιούν τους εκάστοτε αντιλαϊκούς στόχους, θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.
Από την ίδια λογική θα διαπνέεται και το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς οι εργαζόμενοι στον κρατικό μηχανισμό θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους. Το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από την καλύτερη εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, υπηρετεί και το «διαίρει και βασίλευε» στους εργαζόμενους, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα θεσμοθετήσει μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ, που θα μονιμοποιεί όχι μόνο τις μετατάξεις, αλλά και τις απολύσεις. Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, προβλέπεται να υπάρξει μελέτη από την κυβέρνηση για την εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου στους ιδιώτες, από το 2015. Σε πρώτη φάση, θα παραδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους τομείς όπως η φύλαξη και η καθαριότητα.
Στο μεταξύ, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, μέχρι το τέλος του έτους θα απολυθούν από το Δημόσιο 15.000 εργαζόμενοι. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εκκρεμούν περίπου 7.000 απολύσεις. Το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ισχυρίζεται ότι η συγκυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τον αριθμό των εργαζομένων που θα απομακρυνθούν.
Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ ότι «ο πρώτος που θα ήταν ανακουφισμένος θα ήμουν εγώ, αναλαμβάνω σκληρό πολιτικό κόστος, αλλά δε θεωρώ πολύ πιθανή την (επιτυχή) επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων».