Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Πνίγονται» από τα σεμινάρια

Την ώρα που μετανάστες και πρόσφυγες πνίγονται στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, οι διεθνείς οργανισμοί διοργανώνουν διαπεριφερειακά σεμινάρια που αφορούν στην «ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που άπτονται της μη νόμιμης μετανάστευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη έγινε σεμινάριο από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, φιλοξενήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και επικεντρώθηκε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου που ξεκινά από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διέρχεται από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατευθύνεται προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Πήραν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη των τομέων της ποινικής Δικαιοσύνης και της μετανάστευσης από την Αστυνομία, στελέχη με καθήκοντα φύλαξης των συνόρων, στελέχη μεταναστευτικών και τελωνειακών Αρχών, καθώς και εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί σύνδεσμοι από χώρες διέλευσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας στο σεμινάριο ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Π. Γεωργιάδης, εξήρε το τείχος και την ενίσχυση της καταστολής στον Εβρο, λέγοντας πως «μία σειρά επιχειρησιακών δράσεων που αναλάβαμε ως υπουργείο και υλοποιήσαμε με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας βοήθησε στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή του Εβρου». Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θαλάσσιων «ταξιδιών» των απελπισμένων της παγκοσμιοποίησης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων με ναυάγια και πνιγμούς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι δράσεις μας ως προς τη διασυνοριακή συνεργασία με τρίτες χώρες σε εσωτερικό επίπεδο εστιάζουν στην Τουρκία και την Αλβανία, εφόσον με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε σύνολο 43.000 συλλήψεων παρανόμων μεταναστών οι 12.500, ήτοι περίπου το 30%, διήλθαν από Τουρκία πριν συλληφθούν από αστυνομικές και λιμενικές αρχές».

Στο τέλος του σεμιναρίου, διατυπώθηκε σειρά συμπερασμάτων και προτάσεων για την ανάληψη ...περαιτέρω δράσης, που θα χρησιμεύσει ως βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής συμμετοχής εταίρων σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο, για να ενισχυθεί η συντονισμένη αντίδραση των κρατών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια αντίδραση, που παρά τα ωραία λόγια που ακούστηκαν στο σεμινάριο για προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και το θέμα του σεμιναρίου (σ.σ. «κατανοώντας καλύτερα τη σχέση μη νόμιμης μετανάστευσης και διεθνικών εγκλημάτων με αντίκτυπο στους μη νόμιμους μετανάστες» ήταν ο τίτλος του), οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυνικά διαφημίζει την καταστολή των ξεριζωμένων(2023-02-21 00:00:00.0)
Κοινή η πάλη των εργατών ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα(2019-12-07 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες Ομπάμα για διευθέτηση του μεταναστευτικού(2014-07-02 00:00:00.0)
Υποκρισία και αντιμεταναστευτική πολιτική(2008-10-21 00:00:00.0)
Αμερικανικά φροντιστήρια για την «εφαρμογή του νόμου»(2007-04-12 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η ιμπεριαλιστική πολιτική(2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ