Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρωτοβουλίες Ομπάμα για διευθέτηση του μεταναστευτικού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πρωτοβουλία» για την αναπροσαρμογή του μεταναστευτικού ζητήματος ανακοίνωσε πως θα αναλάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στο Κογκρέσο, εξαιτίας αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων της αστικής τάξης, σε σχέση με την προώθηση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη ζωή εκατομμυρίων μεταναστών και νέων που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, δίχως «νόμιμα» έγγραφα.

Υπό την πίεση των εκατομμυρίων μεταναστών και ιδιαίτερα των δεκάδων χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών ηλικίας ακόμη και δύο ετών, που κατακλύζουν τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού με την προσμονή μίας ευκαιρίας για καλύτερη ζωή, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος να άρουν τις «μικροκομματικές σκοπιμότητες», υποστηρίζοντας μία «νέα πολιτική για τη μετανάστευση», που στο κάτω κάτω θα ωφελήσει και δεν θα ζημιώσει τους καπιταλιστές μιας που θα αυξήσει το φθηνό εργατικό δυναμικό στη χώρα και αφετέρου θα διευρύνει τη φορολογική βάση και τα κρατικά έσοδα...

Αφορμή για τη δήλωση επικείμενης παρέμβασης Ομπάμα στο μεταναστευτικό έδωσε η προ ημερών δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ότι το μεταναστευτικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί εντός του τρέχοντος έτους.

Ο Ομπάμα, πάντως, υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιήσει «όσες περισσότερες εξουσίες μπορεί» για να «φτιάξει όσο γίνεται το χαλασμένο μεταναστευτικό σύστημα». Πρόσθεσε πως έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης να του υποβάλουν έως το τέλος Αυγούστου προτάσεις και συστάσεις που θα μπορούσε να υλοποιήσει, κάνοντας χρήση της προεδρικής εξουσίας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται έκρηξη του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που προσπαθούν να περάσουν δίχως νόμιμα έγγραφα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Από τον Οκτώβρη του 2013 έως τα μέσα του περασμένου Ιούνη, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν 52.000 ασυνόδευτα παιδιά στα σύνορα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «ανθρωπιστική κρίση» που εξηγεί «γιατί δεν πρέπει να την παρακολουθήσουμε άπρακτοι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ