Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο απυρόβλητο η ιμπεριαλιστική πολιτική

Φιέστα για να δοθεί συγχωροχάρτι και άλλοθι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μια διήμερη συνδιάσκεψη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις επιθυμίες τους, χωρίς αναφορές στα ουσιαστικά προβλήματα των μεταναστών και την εξαθλίωσή τους, στην εκμετάλλευση και στη «μαύρη» εργασία των οποίων είναι θύματα οι ξεριζωμένοι από κάθε γωνιά της Γης, αλλά με πολλά άλλοθι κι αρκετές προσπάθειες να ξεφύγει η κουβέντα από το ζητούμενο, αποδείχτηκε χθες -πρώτη ημέρα των εργασιών- η συνδιάσκεψη που οργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα: «Παράνομη μετανάστευση και η αξιοπρέπεια των μεταναστών στη Μεσόγειο». Οι αιτίες που δημιουργούν τους ξεριζωμένους δεν ενδιέφεραν τους διοργανωτές. Η ανέχεια και η υποζωή που «προσφέρει» σε εκατομμύρια ανθρώπων η καπιταλιστική βαρβαρότητα, που μόνο στην τελευταία δεκαετία έχει σκορπίσει το θάνατο, τη μιζέρια και την καταστροφή σε πολλές περιοχές της Γης, βρέθηκαν φυσικά εκτός... οπτικού πεδίου.

«Επιχείρηση» και επίσημα η παράνομη μετανάστευση

«Κορυφαία» στιγμή της χθεσινής ημέρας ήταν η δήλωση - συμπέρασμα του Τζον Σολτ, μέλους της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των μεταναστευτικών πληθυσμών - ο οποίος «εκτίμησε»: «Η μετανάστευση πλέον είναι... μπίζνες και το δουλεμπόριο είναι η σκοτεινή πλευρά αυτής της μπίζνας! Οι κυβερνήσεις οφείλουν πλέον να εξετάζουν την παράνομη μετανάστευση ως μια επιχείρηση(!), και να σταματήσουν να την αντιμετωπίζουν με "έλεγχο". "Διαχείριση" χρειάζεται η υπόθεση αυτή, και καμιά κυβέρνηση της Ευρώπης δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ποτάμι»... Ως επιχείρηση, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση κι όχι ως πρόβλημα με σοβαρές προεκτάσεις, κατά τον κ. Σολτ, που επιθυμεί... και «τους "εγκεφάλους" και τα φθηνά εργατικά χέρια της Αφρικής να φτάνουν στη Δυτική Ευρώπη, γιατί τους χρειαζόμαστε»! Αλλωστε τα κέρδη είναι μεγάλα, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οργανωμένα συνδικάτα παράνομης διακίνησης βγάζουν 5-7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό ανάλογο, δηλαδή, με αυτό της διακίνησης ναρκωτικών!

Β. Παπανδρέου: «Μετανάστες, εργάτες για ταπεινές δουλιές»

Σε χαμόσπιτα της χώρας μας προσπαθούν χιλιάδες μετανάστες να «στεγάσουν» τα όνειρα μιας καλύτερης ζωής
Σε χαμόσπιτα της χώρας μας προσπαθούν χιλιάδες μετανάστες να «στεγάσουν» τα όνειρα μιας καλύτερης ζωής
Οι προκλήσεις χθες, θα 'ταν ευχής έργο, να σταματούσαν σ' αυτή την τοποθέτηση του κ. Σολτ. Είχε προηγηθεί η ομιλία - χαιρετισμός της υπουργού Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσως Παπανδρέου, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ αντιμετώπισε το θέμα της μετανάστευσης ως... ιστορικό ατύχημα για τη χώρα μας. Υποστήριξε ότι η ένταση και η συχνότητα της μεταναστευτικής ροής τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκαν από τη... μεγάλη τεχνολογική πρόοδο στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών και μόνο στο τέλος θυμήθηκε να πει σε μια φράση πως «εάν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών δε μειωθεί, τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν». Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, οι χώρες υποδοχής - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - κατά τη Β. Παπανδρέου χρειάζονται τους μετανάστες «για τις πιο "ταπεινές" δουλιές, δουλιές όμως που τους κάνουν πλούσιους σε σύγκριση με τα κριτήρια των δικών τους χωρών»! Μάλιστα για να το στηρίξει ακόμα περισσότερο το επιχείρημά της, είπε πως «σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα χιλιάδες θέσεις εργασίας (σ.σ: εμείς γιατί δεν το 'χουμε καταλάβει ακόμα;), στις οποίες οι Ελληνες αρνούνται να απασχοληθούν. Οι μετανάστες λοιπόν, τουλάχιστον σε έναν αριθμό, χρειάζονται στην Ελλάδα όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η χτεσινή ομιλία της Β. Παπανδρέου θα μπορούσε από την αρχή μέχρι το τέλος της να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Επειδή ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει, σταματάμε πάλι σ' ένα προκλητικότατο σημείο της: Για την υπουργό ο ρατσισμός σε βάρος των μεταναστών υποθάλπεται «από μια μερίδα των ΜΜΕ και μια μερίδα της πολιτικής, για λόγους ανόητου λαϊκισμού ή ηλίθιου πολιτικαντισμού». «Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, ούτε να αφήνουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στις Σειρήνες που επικαλούνται φαντάσματα του παρελθόντος. Κανένα φάντασμα δεν πλανάται πάνω από την Ευρώπη», είπε η υπουργός, «ξεχνώντας» προφανώς το φάντασμα του κέρδους και της υπερεκμετάλλευσης, που η ίδια άλλωστε προανέφερε.

Σε ανάλογο πνεύμα με την υπουργό Εσωτερικών κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, Παν. Γιαννουλάς, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να παρουσιάσει τις ρατσιστικής έμπνευσης επιχειρήσεις - «σκούπα» ως μεγάλο επίτευγμα της χώρας μας, που περιορίζουν «την παράνομη μετανάστευση και τη συναφή εγκληματικότητα». Χαρακτηριστικό της προσπάθειάς του να αποκρύψει την πραγματικότητα από τους ξένους παρατηρητές, ήταν ότι σε μια σειρά στοιχεία που έδωσε για την «εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπόρων» φρόντισε με μεγάλη προσοχή να παραλείψει τις περιπτώσεις εκείνες που εμπλέκονταν υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι...

Απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων

Από τις χθεσινές τοποθετήσεις προέκυψαν και κάποια στοιχεία, οι πηγές των οποίων ωστόσο δεν αναφέρθηκαν. Η Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίστηκε «ισότιμος παίχτης» με τη Βόρεια Αμερική, σε ζητήματα υποδοχής οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων μεταναστών φτάνει στην Ευρώπη τα 21 εκατομμύρια, ενώ ειπώθηκε πως μεταξύ 1998 - 2001 το μεταναστευτικό κύμα αυξήθηκε στη «γηραιά ήπειρο» κατά 36%. Από τους καταγεγραμμένους μόνο 3,3 εκατομμύρια μετανάστες φέρονται να έχουν πάρει ιθαγένεια σε χώρες της Ευρώπης. Οι τέσσερις πρώτες χώρες εξαγωγής μεταναστών είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία με 3,3 εκατομμύρια μετανάστες, η Τουρκία με 2,8 εκατομμύρια, το Μαρόκο με 1,8 εκατομμύρια και η Αλγερία με 750.000. Ειπώθηκε πως κάθε χώρα προέλευσης συνήθως έχει μια κυρίαρχη χώρα προορισμού. Για παράδειγμα το 60% των Γιουγκοσλάβων και το 74% των Τούρκων προτιμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, το 61% των Αλγερινών στη Γαλλία και το 59% των Ινδών στην Αγγλία.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους αλλοδαπούς στην Ευρώπη, επίσημα είναι καταγεγραμμένοι 7,5 εκατομμύρια. Στις μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία) το επίσημο νούμερο των εργαζομένων φτάνει τις 700.000, νούμερο πολύ πιο κάτω από το πραγματικό, αφού με μετριοπαθείς υπολογισμούς φτάνουν το 1 εκατομμύριο. Φυσικά κανείς από τους ομιλητές δεν έθιξε να το ζήτημα της μαύρης εργασίας και της ληστρικής εργοδοσίας όλων των ανεπτυγμένων χωρών. Η Β. Παπανδρέου τόλμησε να πει ότι «οι ανεπτυγμένες χώρες χρειάζονται μετανάστες, λόγω του δημογραφικού και συνακόλουθα του εργασιακού και ασφαλιστικού προβλήματος του γηράσκοντος πληθυσμού». Για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη ο Τζ. Σολτ είπε πως δεν υπάρχει επίσημο στατιστικό στοιχείο - άλλοι μιλούν για 100.000 κι άλλοι φτάνουν στις 500.000 - ενώ περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις για απόκτηση ιθαγένειας συνεχίζουν να εκκρεμούν.

Νωρίς το πρωί τη συνδιάσκεψη χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιότης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών, «αφού είναι σαφές ότι μεμονωμένα καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το περίπλοκο αυτό φαινόμενο». Για την Ελλάδα ο υφυπουργός σημείωσε ότι «το γεγονός ότι έχει ακτές μήκους 16.000 χιλιομέτρων (μεγαλύτερες κι από την Αφρική) ευνοεί τη λαθρομετανάστευση», κι ότι υπολογίζεται πως σήμερα ζουν στην Ελλάδα περίπου 700.000 μετανάστες (κυρίως από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ). Στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών της συνδιάσκεψης αναμένονται με... ενδιαφέρον οι ομιλίες των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ