Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από σήμερα η απεργία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Σε απεργία προχωρούν από σήμερα οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ), κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, η οποία προκαλεί «παραλυτικά» φαινόμενα στη λειτουργία του νοσοκομείου, με βαριές επιπτώσεις στους ασθενείς της Θεσσαλίας και της γύρω περιοχής.

Σε απεργία διαρκείας μπαίνουν από την ερχόμενη Δευτέρα και οι πανεπιστημιακοί γιατροί του νοσοκομείου, με απόφαση που πήρε ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου που ξεκίνησε πριν από 12 μέρες, με βασικό αίτημα την πληρωμή των απλήρωτων εφημεριών.

Κινητοποιήσεις για τις απλήρωτες εφημερίες και όχι μόνο ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΠΝΛ συμπαρίστανται και συμμετέχουν μαζικοί φορείς της περιοχής. Αυτό έγινε και χτες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων - ανάμεσά τους ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, και ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, στη διάρκεια στάσης εργασίας που έγινε για δεύτερη συνεχή μέρα.

Στο μεταξύ, να εμποδίσουν τις κινητοποιήσεις επιχειρούν με κάθε τρόπο οι διοικήσεις του ΠΝΛ και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ο διοικητής του ΠΝΛ προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια, καταθέτοντας μήνυση κατά των 7 μελών του ΔΣ του Συλλόγου γιατρών ΕΣΥ, επειδή αποφάσισαν να κηρύξουν απεργία. Τη μήνυση κοινοποίησαν στα μέλη του ΔΣ αστυνομικοί που πήγαν στο νοσοκομείο.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου των γιατρών ΕΣΥ, που οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του διοικητή, ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποσύρει τη μήνυση.

Να σημειωθεί ότι λόγω των μεγάλων περικοπών που γίνονται στις δαπάνες για το ΠΝΛ - η χρηματοδότηση φτάνει μόνο για την κάλυψη του 40% των αναγκών του - υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα υλικά. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 17 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, κάποιες κλινικές και τμήματα δεν ξεκίνησαν ακόμα να λειτουργούν.

Ταυτόχρονα, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για εφημερίες μέχρι και 18 μηνών, με τα συνολικά οφειλόμενα να ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Με την έναρξη των κινητοποιήσεων και σε μια προσπάθεια να κατασιγαστούν οι αγωνιστικές αντιδράσεις, υπήρξε έγγραφη διαβεβαίωση από τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ για άμεση δρομολόγηση της εξόφλησης των οφειλομένων. Στη συνέχεια, όμως, διοχετεύτηκαν πληροφορίες ότι η όποια πληρωμή αναφέρεται μόνο στο διάστημα των τελευταίων 5 μηνών, καθότι δεν υπάρχουν περισσότερα κονδύλια και ότι θα επιβληθεί, εκ των υστέρων, οριζόντια περικοπή σε δεδουλευμένες εφημερίες.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δηλώνει την έμπρακτη στήριξή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ