Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ» - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σήμερα η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Παιδείας

Κινητοποίηση στη Βουλή στις 11 Ιούνη διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά
Από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά
«

Η μόρφωση των παιδιών του λαού πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλης της εργατικής τάξης», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Καλεί όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων να δώσουν από κοινού απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που πετάει τα παιδιά με το έτσι θέλω έξω απ' τα σχολεία.

Αιχμή των αιτημάτων που προτάσσει το ΠΑΜΕ είναι να καταργηθεί η «τράπεζα θεμάτων», σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της «είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που έχει σκοπό να πετάξει έξω από το σχολείο ένα τμήμα μαθητών που αντικειμενικά προέρχεται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα». Επιπλέον, το ΠΑΜΕ θέτει και το πρόβλημα των συγχωνεύσεων και του στοιβάγματος των παιδιών σε πολυπληθείς τάξεις.

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση καλούν η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καθώς και η ΕΛΜΕ Πειραιά (η οποία προγραμματίζει επίσης παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 10 Ιούνη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής ενάντια στις συγχωνεύσεις).

Πλήθος κινητοποιήσεων και αντιδράσεων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αιχμή τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων καλεί την Τετάρτη 11 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα στη Βουλή, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Στο μεταξύ, συνεχίζονται πολύμορφα οι κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας όπου σχολεία περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ με τον κατάλογο συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Από χτεσινή κινητοποίηση στο Περιστέρι
Από χτεσινή κινητοποίηση στο Περιστέρι
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης έκαναν, χτες το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί των πέντε ΕΛΜΕ της πόλης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, όπου η διευθύντρια τους «υποδέχθηκε» στο γραφείο της παρουσία ένστολου αστυνομικού! Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, οι πέντε ΕΛΜΕ οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, τη στήριξή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Νεάπολης - Συκεών και καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου επειδή αρνήθηκε να βάλει για συζήτηση ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την καταδίκη της πολιτικής των συγχωνεύσεων και ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης (που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας) παρουσίαζε τις προηγούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις 2.000 σχολείων ως «πρόοδο».

Χτες το μεσημέρι, εκπρόσωποι από Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ενώσεις Γονέων από τα Διαμερίσματα 3ο, 4ο, 5ο, 7ο του Δήμου Αθήνας, Πετρούπολη, Αιγάλεω και αλλού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, που ήταν ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ.

Μέρα δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις ήταν η χτεσινή για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στο Περιστέρι, στο πλαίσιο κοινών δράσεων που αποφάσισαν μέσα από τις πρωτοβουλίες συντονισμού τους. Από το πρωί, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, ενημερώνοντας για τις συγχωνεύσεις και τις επιπτώσεις τους, διαβάζοντας ψηφίσματα καταδίκης αυτής της πολιτικής. Παράλληλα, έγινε αποχή στα έξι σχολεία (13ο, 33ο, 15ο, 29ο, 30ό και 49ο, όλα τους Δημοτικά) τα οποία είναι υπό συγχώνευση. Σήμερα το πρωί, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας από τις Ενώσεις Γονέων Περιστερίου, Πετρούπολης και Αιγάλεω και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

Σήμερα, Πέμπτη, στην Ελευσίνα προγραμματίζεται κινητοποίηση στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Λαού ενάντια στις συγχωνεύσεις του 5ου με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας και του 1ου με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας. Στην κινητοποίηση καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ενώσεις γονέων και σωματεία εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας - Μαγούλας τάσσεται ενάντια στις συγχωνεύσεις των τεσσάρων σχολείων, ζητώντας να προβεί ο δήμος άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατασκευαστεί το 3ο Δημοτικό σχολείο σε ιδιόκτητο οικόπεδο ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μαθητών της γύρω περιοχής από μία σύγχρονη σχολική μονάδα. Το ΔΣ αποφάσισε επίσης να κινηθεί νομικά και να προσβάλει την υπουργική απόφαση για τις συγχωνεύσεις. Το ψήφισμα κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αύριο, Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, η Ενωση Γονέων Ζωγράφου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής ενάντια στις συγχωνεύσεις 8 σχολείων του δήμου.

Ταυτόχρονα με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, η κυβέρνηση προχωρά στον υποβιβασμό μιας σειράς σχολείων σε όλη τη χώρα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου καταγγέλλει την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Κοντακέικων, Κοκκαρίου, Παγώνδα (από εξαθέσια σε πενταθέσια) και Μαραθόκαμπου (από επταθέσιο σε εξαθέσιο), τονίζοντας ότι είναι «μέρος της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών». Αντίστοιχα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου αναφέρεται στον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων (από εξαθέσια σε πενταθέσια) και απαιτεί από την κυβέρνηση «να σταματήσει τον κατήφορο και να πάρει πίσω την πολιτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ