Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες και συναντήσεις ενόψει εκλογών

Ο Μπαχτσελί φέρεται να πρότεινε στον Γκιουλ να είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, ενώ απρόσκοπτα προωθούνται νέες αντεργατικές ρυθμίσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις έντονες διεργασίες που συνεχίζονται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου βεβαιώνουν οι συναντήσεις και προτάσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο δίμηνο, σε όλα τα πολιτικά στρατόπεδα. Χαρακτηριστική και των διαύλων επικοινωνίας που φαίνεται ότι συνδέουν τις διαφορετικές παρατάξεις, είναι η συνάντηση που, όπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Χουριέτ», έκανε ο ηγέτης του κόμματος «Εθνικιστικό Κίνημα», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να του προτείνει να είναι ξανά υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα.

Η συνάντηση έγινε στις 21 Μάη, σύμφωνα με την εφημερίδα, και φέρεται να ολοκληρώθηκε με την άρνηση του Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ, αλλά είμαι ιδρυτής του (σ.σ. κυβερνώντος) AKP και δεν θα έπρεπε το κόμμα να έχει δύο υποψηφίους». Νωρίτερα, ο Μπαχτσελί είχε επαναλάβει ότι πρέπει να βρεθεί ένας υποψήφιος που θα υπερβεί την πόλωση και «θα ενώσει όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας, θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις εθνικές, θρησκευτικές και άλλες ομάδες και θα μείνει πιστός σε εθνικιστικές, συντηρητικές και ηθικές αξίες». Ο Μπαχτσελί φέρεται μάλιστα να τόνισε στον Γκιουλ ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποτελεί πηγή κοινωνικών εντάσεων.

Ψάχνουν τρόπους επέκτασης των εργολαβιών

Η παραπάνω συνάντηση είναι ενδεικτική των ποικίλων εναλλακτικών «λύσεων» που εξετάζει η τουρκική πλουτοκρατία προκειμένου να εξασφαλιστούν η μέγιστη «κοινωνική συνοχή» και εκείνο το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα διασφαλίσει τις επενδύσεις και την ανεμπόδιστη δράση των μονοπωλίων. Αυτή άλλωστε η ανάγκη είναι που ενώνει όλα τα «αντίπαλα» αστικά στρατόπεδα, τα οποία μοιράζονται κοινές αγωνίες για την «ανταγωνιστικότητα» της τουρκικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι νομοσχέδιο που ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας για τη «στήριξη» δήθεν των εργαζομένων σε υπεργολάβους. Στον απόηχο του εργατικού δυστυχήματος με τους 301 νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα (σε ορυχείο όπου οι υπεργολαβίες αποτελούσαν καθεστώς), η κυβέρνηση έχει το θράσος να εμφανίζει ως «φρένο» στην εργοδοτική επιθετικότητα διάταξη που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι σε εργολαβικά συνεργεία θα πρέπει να αμείβονται όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Κάτι που, βεβαίως, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τα εργατικά δικαιώματα (αν ένας εργοδότης δεν εξασφαλίζει μικρότερο «κόστος» γιατί να πάρει εργολάβο;) αλλά θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, «εργολαβικών» και μη. Ταυτόχρονα, το ν/σ αναμένεται να σηματοδοτήσει τη ραγδαία εξάπλωση των υπεργολαβιών και σε χώρους όπου μέχρι σήμερα δεν εμφανίζονταν ιδιαίτερα, όπως η Υγεία, η βιομηχανία, οι Κατασκευές, ο Ιματισμός.

Ο χαμός των 301 εργατών και τα όσα αποκαλύφτηκαν για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία πυροδότησαν νέο γύρο λαϊκών αντιδράσεων, ενώ την περασμένη βδομάδα δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αστυνομικών επιθέσεων σε διαδηλώσεις. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μάη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των πολυήμερων διαδηλώσεων, δεν αποκλείεται να συνδεθούν με νέο γύρο ενδοαστικών «αντεγκλήσεων».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, κάλεσε την τουρκική ηγεσία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2015 για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόσκληση που πολλοί συνέδεσαν με τα πρόσφατα «συλλυπητήρια» που εξέφρασε ο Ερντογάν.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ