ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--
Σε νέες κινήσεις τακτικής προχωρούν οι πραξικοπηματίες στην Ταϊλάνδη, που χτες ανακοίνωσαν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 124 από τους συλληφθέντες που κρατούνταν. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν «πυκνώσει» οι «κλήσεις» πολιτικών, ακαδημαϊκών, αλλά και «ακτιβιστών» (σύμφωνα με τον όρο που τα διεθνή πρακτορεία χρησιμοποιούν) για να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών που από τις 21 Μάη ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τη χούντα, αυτές οι «κλήσεις» αποτελούν προσπάθειες για να συζητηθεί πώς θα βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα, ενώ ισχυρίζεται ότι κανείς δεν έχει βασανιστεί ή χτυπηθεί. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου και εκπρόσωπός τους, για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος πρέπει να υπογράψει ότι «δε θα κάνει τίποτα προκλητικό ή κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια», συμπληρώνοντας ότι όποιος παραβεί τη σχετική συμφωνία αφενός θα κρατείται, αφετέρου θα «παγώνουν» οι χρηματοοικονομικές του συναλλαγές.
Οσο περνούν οι μέρες, επιβεβαιώνεται ότι το πραξικόπημα επιβλήθηκε για να «γεφυρωθούν» - με κάθε τρόπο - ενδοαστικές αντιθέσεις και να τερματιστούν αντιπαραθέσεις που εκτιμήθηκε ότι παρεμπόδιζαν τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν και οι μεταρρυθμίσεις που από την πρώτη στιγμή η χούντα έχει διακηρύξει ότι ιεραρχεί ως προτεραιότητα.
Το BBC μετέδιδε χτες πως δύο δημοσιογράφοι (των εφημερίδων «Thairath» και «Bangkok Post») συνελήφθησαν όταν διατύπωσαν «ακατάλληλα» - κατά τη χούντα - ερωτήματα σε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των πραξικοπηματιών, ζητώντας να μάθουν αν θα οριστεί πρωθυπουργός και αν θα προκηρυχτούν νέες εκλογές. Στο μεταξύ, η χούντα διόρισε την Τρίτη μια Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο πρώην υπουργός Αμυνας Prawit Wongsuwan, που θεωρείται ότι παρασκηνιακά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης και θεωρείται ότι θα διαδραματίσει ρόλο - κλειδί από εδώ και στο εξής. Χτες, έγινε γνωστό ότι η χούντα έθεσε περιορισμούς και στη χρήση των μέσων «κοινωνικής δικτύωσης», αλλά εξέταζε την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε σημεία με τουριστική κίνηση.