Απέραντη λίμνη η Βοσνία |
Εκτενείς περιοχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Κροατίας εξακολουθούν να δίνουν εικόνα τοπίων ολικής καταστροφής, πνιγμένες μέσα σε τόνους λασπόνερων και τις χιλιάδες νεκρών ζώων να πλέουν, προκαλώντας εστίες σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Οι μερικές δεκάδες νεκροί, που έχουν εντοπιστεί ως τώρα στις τρεις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν αποκλείεται να αυξηθούν δραματικά μόλις αποτραβηχτούν τα νερά και μόλις οι πάνω από 1.500.000 πλημμυροπαθείς καταφέρουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, δίνοντας την επόμενη μέρα μάχη για την επιβίωση απέναντι σε τράπεζες που τους είχαν δανείσει με τοκογλυφικούς όρους για να ξανακτίσουν τα κατεστραμμένα από τον προ 20ετίας πόλεμο. Απέναντι στη φτώχεια που προκαλούν οι πολιτικές της ΕΕ και των μονοπωλίων (ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που εδώ και χρόνια παραμένει ευρω-ενωσιακό προτεκτοράτο). Απέναντι στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη εργασία που τρώει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Οι τοπικές αρχές της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας και της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας απαγόρευσαν την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα. Στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσαβίνα το Κέντρο Αποναρκοθέτησης επισήμανε τους πρόσθετους κινδύνους της μετακίνησης ναρκοπεδίων από τα ορμητικά νερά. Παράλληλα ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των ζημιών, είπε πως επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, καταστράφηκαν περίπου 100.000 κτίρια, 230 σχολεία και εγκαταστάσεις ιδρυμάτων Υγείας.
Στη Σερβία ξεκίνησαν από χτες εκδηλώσεις τριήμερου πένθους, με τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να υποστηρίζει ότι το μέγεθος των καταστροφών στη χώρα του είναι δεκαπλάσιο απ' ό,τι σε άλλες γειτονικές χώρες. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι οικονομικές συνέπειες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα ταλανίζουν τη Σερβία για χρόνια, καθώς μόνο οι ζημιές στα λιγνιτωρυχεία «Kolubara» υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
Λιγότερες είναι οι καταστροφές στη γειτονική Κροατία, όπου περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Σλαβονίας.