ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΜΑ.--
Να κρύψουν τα αληθινά αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα ορυχεία της Σόμα και να καπηλευτούν την τραγωδία των εκατοντάδων ανθρακωρύχων, στο πλαίσιο της δικής τους κόντρας, προσπαθούν οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης στην Τουρκία. Ετσι, ενώ πίνουν νερό στο όνομα της «ανάπτυξης» που δωρίζει τον ορυκτό πλούτο στα μονοπώλια, βγαίνουν τώρα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους 301 νεκρούς και τις οικογένειές τους.
Πάνω σ' αυτή τη βάση, γίνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις όλων των αστικών κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, που ξαφνικά εμφανίζονται να «πονούν» τους ανθρακωρύχους. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, και με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες στη Βουλή ότι «κανείς δε μπορεί να κρύψει ό,τι έγινε», ότι «θα γίνουν δικαστικές και διοικητικές έρευνες».
Ενώ, πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση έσκιζε τα ιμάτιά της για την ...υπευθυνότητα της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Σόμα», προχτές αργά το βράδυ, οδηγήθηκε στην αστυνομία ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ορυχείου Καν Γκιουρκάν και ο γενικός διευθυντής Ραμαζάν Ντογρου, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης ισχυρίζονταν ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του ιδιοκτήτη του ομίλου της «Σόμα Χόλντινγκ» Αλπ Γκιουρκάν.
Οι νόμοι της καπιταλιστικής παραγωγής είναι που γιγαντώνουν την εργοδοτική επιθετικότητα και γεννούν διαρκή βάσανα στους εργάτες. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το θράσος με το οποίο εμφανίστηκε ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αλπ Γκιουρκάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δηλώνοντας ευθαρσώς πως «από το νόμο δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να χτίσουμε καταφύγιο», όπως και ότι «φυσικά, η εταιρεία θα συνεχίσει κανονικά να παράγει».
Την ίδια στιγμή, οι μεταλλωρύχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα. Εκθέσεις εμπειρογνωμόνων τεχνικών ανέφεραν, από το 2010 ακόμα, ότι το ορυχείο της «Σόμα Χόλντινγκ» παρουσίαζε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: έλλειψη εναλλακτικών οδών για αερισμό ή διαφυγή. Διαρροές στο σύστημα εξαερισμού που ευνοούν τις εκρήξεις. Οι δοκοί στήριξης των στοών ήταν ξύλινες και όχι μεταλλικές. Δεν υπήρχαν επαρκή συστήματα ανίχνευσης επικίνδυνων αερίων κ.τ.λ.
Χαρακτηριστικό είναι και το εξής: Περίπου 10.000 ανθρακωρύχοι από το Ζονγκουλντάκ που απήργησαν την Παρασκευή ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους από τη Σόμα θα χάσουν δύο μεροκάματα. Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ εξηγούσαν ότι έτσι προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με αυτόν, αν για οποιονδήποτε λόγο ένας ανθρακωρύχος δουλέψει έστω και μια ώρα λιγότερη από το 45ωρο που υποχρεώνεται να συμπληρώνει κάθε εβδομάδα, τότε χάνει ένα ολόκληρο μεροκάματο.