Δευτέρα 19 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Παλιά και η πορεία και η περπατησιά

Τη συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και με τη σοσιαλδημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ προαναγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο «Βήμα», όπου τάσσεται υπέρ της «εθνικής συναίνεσης έπειτα από εθνικές εκλογές», με την προϋπόθεση τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να αποκηρύξουν τις σημερινές τους ηγεσίες.

«Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε (...) Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δε φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο, αλλά εθνική υπόθεση», είπε επακριβώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας εκ των προτέρων να νομιμοποιήσει τυχόν ελιγμούς που η λαϊκή αποδοκιμασία επιβάλει στα κόμματα της διαχείρισης, διευκολύνοντας το κόμμα του να τα αναγορεύσει σε συμμάχους.

Και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως, ο Αλ. Τσίπρας τείνει χείρα φιλίας στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που ως και σήμερα αποφασίζουν και υλοποιούν τη στρατηγική που τσακίζει τους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη (...) Εάν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να προωθήσουν μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, τότε θα είναι αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Οι συμμαχίες στις οποίες προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ αντανακλούν και το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόσει. «Μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (...) στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των συνθηκών», λέει ο Αλ. Τσίπρας, πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για το χρέος ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα τροφοδοτήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία. Στο λαό τάζει πενταροδεκάρες ύψους ...60 εκατομμυρίων ευρώ, όσο κοστολογεί την παροχή ρεύματος σε όσους δεν έχουν. Κι αυτά ακόμα τα ψίχουλα τα εξαρτά απ' την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την «απελευθέρωση πόρων από την εξυπηρέτησή του», που θα κατευθυνθούν «στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής» και «στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη».

Ολα αυτά τα χρεοκοπημένα τερτίπια των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου, που ανακυκλώνονται κάθε λίγο, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να χαρακτηρίσει μεγάλη αλλαγή καλώντας και το λαό κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος να κάνει «ένα πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα για να γυρίσουμε σελίδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ