Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οργανωτικές προσαρμογές που «βλέπουν» και σε ευρύτερες διεργασίες

Στην προσαρμογή και οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ στον σοσιαλδημοκρατικό του χαρακτήρα και στις διεργασίες που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα, για τη διαμόρφωση «εναλλακτικών» στην αστική διαχείριση, αποσκοπούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, μεταξύ αυτών και η πρόταση ο πρόεδρος του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Συνέδριο το οποίο θα εγκρίνει κάθε φορά τις υποψηφιότητες, με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα. Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση στο επικείμενο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που μετατέθηκε για τις 31 Μάρτη, εκτός αν οι συνθήκες της πανδημίας το σπρώξουν ακόμα αργότερα.

Θυμίζουμε ότι την εν λόγω πρόταση έχει καταθέσει και στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, προσκρούοντας σε αντιρρήσεις στελεχών του κόμματος, με τη σχετική συζήτηση να αφορά το πώς και οργανωτικά - με τη λειτουργία και τον ρόλο των «τάσεων» - θα υπηρετηθούν οι στόχοι της «διεύρυνσης» και με άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, παράλληλα με τον δήθεν «αριστερό» φερετζέ για τον εγκλωβισμό δυνάμεων στη στρατηγική του κεφαλαίου και στον μύθο των «προοδευτικών» κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού.

Η λεγόμενη «Ομπρέλα» φαίνεται να συνεχίζει να εναντιώνεται σε αυτήν την προοπτική, που όμως κερδίζει έδαφος στους ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι πληροφορίες που συνέδεαν μια τέτοια επιλογή του Αλ. Τσίπρα και με τον τρόπο που έγινε η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως και με τους συσχετισμούς ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.

Ο Αλ. Τσίπρας εισηγήθηκε ακόμα θητείες στα όργανα του κόμματος αλλά και σε Βουλή και Ευρωβουλή, ενώ κατατέθηκαν και μια σειρά από προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό από την αρμόδια επιτροπή. Μεταξύ αυτών των αλλαγών η θέσπιση της δυνατότητας «ψηφιακής» ή «υβριδικής» λειτουργίας των οργάνων, η «απλοποίηση» της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα, προκριματικές εκλογές, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή τοπικοδιοικητικές εκλογές, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ