Το ξεπούλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι μια πλευρά των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στον Αθλητισμό (φωτ. από το ...υπό ξήλωμα ΕΑΚ Αγ. Κοσμά) |
Οπως έχει αποδειχθεί από παραδείγματα του παρελθόντος, τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά στο ενδιαφέρον των αρμοδίων για τις πραγματικές ανάγκες του λαού μπορούν να ενταχθούν. Αλλωστε (και) στη συγκεκριμένη εκδήλωση ...κρύφτηκαν επιμελώς από τους αρμόδιους υφυπουργούς οι συνθήκες που οδηγούν σήμερα στην έλλειψη άσκησης, με συνέπεια τη δημιουργία φαινομένων όπως αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Αντίθετα και αυτή τη φορά δεν έλειψαν οι αναφορές στο οικονομικό (κυρίως) κόστος που έχουν τέτοιου είδους παθήσεις για το ίδιο το σημερινό σύστημα. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ανδριανός, αναφέροντας χαρακτηριστικά το «...πόσο καλύτερο και αποδοτικότερο είναι από πλευράς κόστους το δημόσιο χρήμα να επενδύεται στη διάδοση της υγιεινής ζωής απ' ό,τι στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έλλειψης της άσκησης». Στο ίδιο πνεύμα και τα λεγόμενα της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή, που τόνισε πως «τα χρόνια νοσήματα, είναι γνωστό, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, επειδή επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα συστήματα Υγείας λόγω των αυξανόμενων διαστάσεων, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους». Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε στηρίζονται και αρκετές αντίστοιχες προσπάθειες της ΕΕ με σχετικές έρευνες και προγράμματα που καταλήγουν πάντα σε συμπεράσματα που είχαν να κάνουν με τους κινδύνους άμεσου και έμμεσου οικονομικού κόστους λόγω ασθενειών, αναρρωτικών αδειών, πρόωρων θανάτων κλπ.
Οι ακαδημίες των συλλόγων είναι τα θύματα των τακτικών διάλυσης του Σωματειακού Αθλητισμού που εφαρμόζει η Πολιτεία |
Οπως έχει αποδειχθεί, οι λογικές και οι πρακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων μέχρι τώρα βασίζονταν σε ένα πολύχρονο σχέδιο πλήρους παράδοσης του Αθλητισμού στο δρόμο της εμπορευματοποίησης. Κάτι που έχει καταντήσει σήμερα πολυτέλεια την άθληση για τη νεολαία, τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, με το υψηλό κόστος για άθληση να αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, τα χαράτσια για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, υψηλές συνδρομές για τη συμμετοχή σε κάποιο σωματείο ή σε κάποια διοργάνωση, το κόστος του αθλητικού εξοπλισμού, η μετακύλιση εξόδων στους αθλούμενους είναι μερικές από τις ...θηλιές που «πνίγουν» σήμερα μια λαϊκή οικογένεια προκειμένου τα μέλη της να αθληθούν.
Την ίδια ώρα σε μια άλλη - εξίσου σημαντική - περίπτωση η χρόνια τώρα συνεχιζόμενη τακτική του πετσοκόμματος των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις ομοσπονδίες, που έχουν φθάσει να είναι λιγότερες και ...από ψίχουλα, έχουν ως συνέπεια την πλήρη διάλυση του Σωματειακού Αθλητισμού. Σήμερα τα περισσότερα Σωματεία ισορροπούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με το λουκέτο να είναι προ των πυλών για αρκετά από αυτά. Οι περισσότεροι ερασιτεχνικοί σύλλογοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα ακόμα και για τα βασικά. Κάτι που για παράδειγμα έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία τους, κάτι που ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζει είναι τις ακαδημίες του κάθε συλλόγου. Πλέον, συνεχώς πληθαίνουν τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο τίθεται σε αμφισβήτηση η σωστή δουλειά, εξαιτίας των προβλημάτων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και η ύπαρξή τους.