Στα πρότυπα των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας κινείται η αναδιάρθρωση του Οργανισμού
Ενταγμένο στην πορεία «αναδιάρθρωσης» του ΟΑΕΔ, ήταν το 4ο «Φόρουμ Εργασίας» που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό το περασμένο Σάββατο. Το μοντέλο του «ευέλικτου» και «εξωστρεφούς» οργανισμού, όπως παρουσιάστηκε από τα στελέχη του, ακολουθεί και ανταγωνίζεται τα πρότυπα των ιδιωτικών γραφείων «ευρέσεως εργασίας», που λειτουργούν με όρους σύγχρονων δουλεμπορικών.
Στο «Φόρουμ Εργασίας», τον πρώτο λόγο είχαν οι επιχειρήσεις, που στα περίπτερά τους ενημέρωναν για τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό και δέχονταν τα βιογραφικά των ανέργων. Αλλά και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που διαφήμιζαν τις «προσφορές» τους σε προγράμματα κατάρτισης, καθώς κάθε άνεργος είναι γι' αυτούς ένας υποψήφιος «πελάτης», με τη συμβολή και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Το περιεχόμενο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, που καμιά σχέση δεν έχει με τις σύγχρονες ανάγκες εργαζόμενων και ανέργων, έδωσε στην παρέμβασή του ο διοικητής του, Θ. Αμπατζόγλου. Οπως σημείωσε, ο «ΟΑΕΔ της νέας εποχής» αναδιοργανώνεται με στόχο να βρεθεί «πιο κοντά στην αγορά». Στο ίδιο μήκος κύματος η Α. Στρατινάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε πως «ο ΟΑΕΔ αυτή τη στιγμή είναι μπροστά στη μεγαλύτερη στροφή που πρέπει να πάρει», αναπτύσσοντας «δυναμικές συμπράξεις» με Δήμους και Περιφέρειες, τους «κοινωνικούς εταίρους» και την ίδια την αγορά εργασίας.
Τα στελέχη του ΟΑΕΔ προανήγγειλαν νέο κύκλο υλοποίησης των γνωστών (ολιγόμηνων και κακοπληρωμένων) προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» και της «επιταγής εισόδου» στην αγορά εργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μαθητεία, την οποία ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει στις σχολές του και εφοδιάζει με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Θ. Αμπατζόγλου υπενθύμισε πως από το επόμενο σχολικό έτος, η μαθητεία επεκτείνεται στο σύνολο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με στόχο να γίνει «κεντρικό σημείο αναφοράς για όλο το εκπαιδευτικό σύστημα».
Στο ρόλο του ΟΑΕΔ στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη νεολαία», αναφέρθηκε η Α. Στρατινάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συμφωνίες με τους «κοινωνικούς εταίρους». Τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργούν θέσεις μαθητείας, δεν περιορίζονται στις επιδοτήσεις που εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, αλλά και στη δυνατότητα των εργοδοτών να διαμορφώνουν τις ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.
Διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον ΟΑΕΔ σκιαγράφησαν το «μοντέλο» του εργαζομένου που επιθυμούν να διαμορφώσουν. «Είμαι δυνατός, καταρτισμένος και ανταγωνιστικός», δήλωσε χαρακτηριστικά διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης. Αλλο στέλεχος πολυεθνικής επιχείρησης αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έκανε η εταιρεία την περσινή χρονιά, από τις οποίες οι μισές περίπου έγιναν μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.