Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παντού τα ίδια

Η αυτοκινητοβιομηχανία «Μερσεντές» της Γερμανίας επαναπροσλαμβάνει συνταξιούχους εργαζόμενούς της, στο όνομα του ότι έχουν πείρα και γνώσεις που δεν έχουν οι αντικαταστάτες τους. Την είδηση έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος», αναφέροντας ακόμη ότι προσλαμβάνονται με μειωμένους μισθούς επειδή παίρνουν σύνταξη. Οι συντάξεις στη Γερμανία έχουν μειωθεί τόσο (στα 400, ορισμένες και στα 180 ευρώ) που οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να ξαναπάνε για δουλειά. Ετσι η «Μερσεντές» μειώνει το λειτουργικό της κόστος αυξάνοντας τα κέρδη της, η μέθοδος αυτή ασκεί πιέσεις προς τα κάτω στους μισθούς. Παράλληλα το παράδειγμα της Μερσεντές αξιοποιείται στην προπαγάνδα υπέρ της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά στη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, που η καπιταλιστική της οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη και όχι σε κρίση, μια οικονομία χωρίς μνημόνια. Αρα, είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η ίδια, βάρβαρη, χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Μας δουλεύουν κανονικά;

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργάζονταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια, δε θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες». Αυτά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα. Αλήθεια, δε μας είπε αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προέδρευε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τι στάση θα κράταγε απέναντι στην Ουκρανία; Τι στάση θα κράταγε στην Ουκρανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για το οποίο άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ «εύχεται» κάποια στιγμή τη διάλυσή του και δε θέτει ζήτημα εξόδου απ' αυτό; Τι στάση θα κράταγε ως πρόεδρος της Κομισιόν, για την οποία έχει βάλει υποψήφιος ο Α. Τσίπρας, στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης; Αλήθεια, η σημερινή υποψήφιά του στην περιφέρεια της Αττικής δεν ήταν που περιδιάβαινε στις Βαλκανικές χώρες υποσχόμενη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ένταξή τους στην ΕΕ; Μήπως μας δουλεύουν κανονικά;

Αθλιοι ψεύτες

«Το μνημόνιο δεν άλλαξε τίποτα στα εργασιακά δικαιώματα, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης». Ποιος γράφει αυτές τις αθλιότητες; Η «Αυγή», 13/5/2014. Δείγμα και αυτό του ήθους της ΣΥΡΙΖΑίικης αριστεράς να κάνει αντιΚΚΕ προπαγάνδα με τεράστια ψεύδη, ελλείψει επιχειρημάτων πολιτικής αντιπαράθεσης. Τι είναι αυτό που είπε ο Δ. Κουτσούμπας; «Για ποιο Σύνταγμα και ποιους νόμους μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Για τους αντιλαϊκούς-αντεργατικούς νόμους που φτιάχτηκαν πριν το μνημόνιο, κατά τη διάρκειά του και θα φτιαχτούν και άλλοι μετά το μνημόνιο, νόμοι που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του ΣΕΒ, που εξειδικεύουν στην Ελλάδα τις αποφάσεις, τις επιταγές της ΕΕ, των μονοπωλίων;»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1796 Ο Αγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1854 Ο Βασιλιάς Οθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο. Ο Οθωνας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, στρατιωτική κατάληψη του Πειραιά στις αρχές του Μάη), οι οποίες επιδίωκαν την αναστολή των εξεγέρσεων σε Ηπειρο και Θεσσαλία, όπου εμπλέκονταν και πολλοί Ελληνες αξιωματικοί. Η νέα κυβέρνηση, με αυστηρά μέτρα και πιέσεις, κατάφερε την επάνοδο όλων των παραιτηθέντων εξεγερμένων αξιωματικών. Οι διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποκαταστάθηκαν με τη συνθήκη του Κανλιτζά το Μάη του 1855. Η τραγικότερη, όμως, συνέπεια του αποκλεισμού και της κατοχής που κράτησε ως το Φλεβάρη του 1857 ήταν ένας τρομερός λιμός που άφησε πολλούς νεκρούς και ένα πλήθος ορφανά παιδιά.

1912 Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1921 Αρχίζει τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (14 - 16/5/1921). Το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ΚΚ του Μεσοπολέμου, με 138.000 μέλη το 1928 και ποσοστά στις εκλογές που ξεπερνούσαν το 10%.

1928 Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1931 Αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, απεργίες και συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.

1940 Ο Ολλανδικός στρατός συνθηκολογεί. Η αντίστασή του στους ναζί κράτησε μόλις 4 μέρες, ενώ οι συνολικές του απώλειες ήταν 2.332 άνδρες.

1942 Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης). Κατόπιν, ο Αρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

1944 Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, κ.λπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

1948 Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο Φιλίας Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (Σύμφωνο της Βαρσοβίας), με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

1969 Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

1972 Το σύμπλεγμα νησιών της Οκινάουα επιστρέφεται από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

1974 Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας», ο ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβάρο Κουνιάλ, δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως ο ελληνικός λαός μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη των Πορτογάλων κομμουνιστών.

1987 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο).

Θα ψήφιζα Δρίτσα

Τον Β. Μαρινάκη είχε στην εκπομπή του ο Ν. Χατζηνικολάου προχτές το βράδυ. Μεταξύ άλλων τον ρώτησε τι θα πράξει στην περίπτωση που το δίδυμο στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τον Δήμο Πειραιά είναι Μιχαλολιάκος - Δρίτσας, και απάντησε: «Δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά. Αν συγκρίνεις το επίπεδο των δύο ανθρώπων, θα ψήφιζα χωρίς δεύτερη σκέψη τον κ. Δρίτσα». Είναι η πολλοστή φορά που ο Β. Μαρινάκης εκφράζει τη συμπάθειά του για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρώτη φορά ο Θ. Δρίτσας έσπευσε να ανταποκριθεί στο φλερτ δηλώνοντας ότι αποδέχεται «πολύ ευχάριστα» τη δήλωση Μαρινάκη. Μεσολάβησε η ...τυχαία συνάντηση Μαρινάκη - Δούρου σε ταβέρνα του Πειραιά. Ολα αυτά ενώ ο Αλ. Τσίπρας καταγγέλλει την προοπτική να πέσει ο Πειραιάς στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτών που θα πόνταραν στον εκλεκτό του για το Δήμο του Πειραιά, γνωρίζοντας προφανώς ότι θα κερδίσουν και δεν θα χάσουν από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ