Κυριακή 11 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ
Κυριαρχούν φανατισμός, νεοναζί και ρατσισμός

«Αν υπάρχει νεκρός θα σε ψάξω...» ήταν η απειλή του αρχηγού των «Ultras» της Νάπολι προς τον αρχηγό της ομάδας, Χάμτσικ, στις διαβουλεύσεις για να αρχίσει ο τελικός
«Αν υπάρχει νεκρός θα σε ψάξω...» ήταν η απειλή του αρχηγού των «Ultras» της Νάπολι προς τον αρχηγό της ομάδας, Χάμτσικ, στις διαβουλεύσεις για να αρχίσει ο τελικός
Σήμερα και παρά τα μέτρα προστασίας του προϊόντος από τον κίνδυνο της απαξίωσης που επιβάλλει η εμπορευματοποίηση (π.χ., να μη δείχνουν τα επεισόδια οι κάμερες ή να γίνονται επιφανειακοί και εύκολοι σχολιασμοί των συμβάντων) η βία υπάρχει και δεν αποτελεί μεμονωμένα περιστατικά, όπως προσπαθούν να πείσουν οι αρμόδιοι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το πεδίο δράσης αφού από τις εξέδρες έχει μεταφερθεί στις γειτονιές, στους δρόμους, στα ραντεβού θανάτου των οπαδών... Ακροδεξιοί θύλακες, διασυνδέσεις με εγκληματικές οργανώσεις, ρατσισμός και φυσικά εκτός ορίων φανατισμός είναι μερικές από τις βασικές πλευρές που συνθέτουν την εικόνα των ομάδων οπαδών στους περισσότερους συλλόγους της Ευρώπης. Ας δούμε την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα μερικά από τα λεγόμενα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

ΑΓΓΛΙΑ: Αύξηση των συλλήψεων

Παρά το γεγονός ότι η Αγγλία διαφημίζεται ως το πρότυπο στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας μετά τα γεγονότα του Χέιζελ το 1985 και τους νόμους της κυβέρνησης Θάτσερ, ωστόσο ακόμα και σήμερα τα γεγονότα δείχνουν πως το φαινόμενο ζει και βασιλεύει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2013 υπήρξε αύξηση της τάξης του 4% στις συλλήψεις για οπαδική βία σε σχέση με την περίοδο 2011-'12. Τα περσινά επεισόδια στις εξέδρες του ιστορικού «Γουέμπλεϊ» μεταξύ των οπαδών της Γουίγκαν και της Μίλγουολ στον τελικό Κυπέλλου (που διαφημίζεται ανέκαθεν ως ποδοσφαιρική γιορτή για τη χώρα) ήταν ένα γερό χτύπημα στην εικόνα των «γηπέδων - εκκλησία» στη χώρα που προβάλλεται τα τελευταία 15 χρόνια και αποτέλεσε το καλύτερο... άλλοθι της εμπορευματοποίησης του αθλήματος.

ΙΤΑΛΙΑ: Μαφία και ακροδεξιά κυριαρχούν

Το πρόσωπο του αρχηγού των οπαδών της Νάπολι, Τόμας Ντι Τζενάρο, που φέρει το παρατσούκλι «το ψοφίμι», επισκίασε τα γεγονότα στον τελικό Κυπέλλου, ο οποίος ουσιαστικά διεξήχθη αφού έδωσε το οκέι ο συγκεκριμένος, που αποτελεί μέλος οικογένειας με διασυνδέσεις στην Καμόρα της πόλης. Ο ιταλικός Τύπος επέκρινε τη στάση των αρμοδίων που πήγαν σχεδόν παρακαλώντας να τον διαβεβαιώσουν πως ο οπαδός που πυροβολήθηκε δεν έχει πεθάνει ώστε να ηρεμήσει τους υπόλοιπους και τελικά να γίνει το παιχνίδι. Το ποια πραγματικά ήταν η δύναμή του δεν αποδεικνύεται όμως μόνο από το εν λόγω περιστατικό ούτε και από το γεγονός ότι βρέθηκε στις εξέδρες παρότι ήταν τιμωρημένος για παλιότερη συμμετοχή σε επεισόδια. Η απειλή του προς τον αρχηγό της Νάπολι, Μάρεκ Χάμσικ, πως «εάν υπάρχει νεκρός θα σε ψάξω...» δείχνει ξεκάθαρα την εικόνα που επικρατεί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει αύξηση των ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων στους κόλπους των οπαδών ακόμα και σε ομάδες που δεν ...φημίζονταν παραδοσιακά για κάτι τέτοιο (π.χ. Ρόμα).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η αύξηση κατασταλτικών μέτρων δεν έφερε λύση

Μπορεί στη Γερμανία και ιδιαίτερα στην Μπουντεσλίγκα τα τελευταία χρόνια να έχουν εφαρμοστεί αρκετά μέτρα που στοχεύουν στην καταστολή και αυστηρότερες ποινές για τη βία, ωστόσο αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα. Τα επεισόδια στο Λονδίνο πριν τον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Ντόρτμουντ, μεταξύ των Γερμανών οπαδών, τα αντίστοιχα της περασμένης βδομάδας των οπαδών του Αμβούργου με την αστυνομία όπως και τα περσινά μεταξύ οπαδών της Ντόρτμουντ και της Σάλκε δείχνουν μια άλλη εικόνα απ' αυτή που προβάλλουν οι υπεύθυνοι του γερμανικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, ακόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο στις μικρότερες κατηγορίες. Παράλληλα και εδώ στις τάξεις των χούλιγκανς υπάρχει αύξηση των νεοναζιστικών στοιχείων, με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» να αποκαλύπτει πρόσφατα παγγερμανική συνεργασία των ακροδεξιών χούλιγκανς, με στόχους πολιτικούς που καμιά σχέση δεν έχουν με το ποδόσφαιρο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στο έλεος του ρατσισμού

Αν και διαφημίζεται ως το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, ωστόσο μια σίγουρη πρωτιά της Πριμέρα Ντεβιζιόν είναι αυτή στα κρούσματα ρατσισμού. Καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν μάλιστα υπήρξε αύξηση στις ρατσιστικές συμπεριφορές από οπαδούς προς παίκτες, με τα δύο τελευταία περιστατικά να έχουν διαφορά μόλις μια βδομάδα και να αφορούν τον Ντάνι Αλβεζ της Μπαρτσελόνα (στον αγώνα με τη Βιγιαρεάλ) και τον Ντιόπ της Λεβάντε (στον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης). Επίσης φέτος... θύματα ρατσιστικών συμπεριφορών είχαν ξαναπέσει ο Αλβεζ και ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα Νεϊμάρ από οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης. Παλιότερα στην ίδια θέση είχε βρεθεί ένας ακόμη παίκτης της «Μπάρτσα», ο Σαμουέλ Ετό. Οι δηλώσεις του Αλβεζ ότι υπάρχει ρατσισμός απέναντι στους ξένους στην Ισπανία καθώς και οι αντίστοιχες του Γάλλου Τουράμ, που σχολιάζοντας το πρόστιμο των 12 χιλιάδων ευρώ στη Βιγιαρεάλ για το περιστατικό με τον Αλβεζ είπε ότι οι αρχές δεν θέλουν να βάλουν τέλος, δείχνουν μια πτυχή της πραγματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ