Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11838

Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Ηπείρου

ΣΕΛ.  9
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αλέκα Παπαρήγα: Βασικός αντίπαλος του λαού είναι η αστική τάξη, τα μονοπώλια, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  7  -  8

Να καταδικαστεί η ΕΕ που στηρίζει αντιδραστικές εξελίξεις στην Ουκρανία

Η εισαγωγική τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή εκδήλωση με θέμα: «Οι κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη»

Η ΕΕ μετέτρεψε την 9η Μάη από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε «Μέρα της Ευρώπης», για να σβήσει από τη μνήμη των λαών της Ευρώπης τον αντιφασιστικό χαρακτήρα αυτής της επετείου.

Επιχείρησε να ταυτίσει το φασισμό με τον κομμουνισμό.

Μαζί με τις ΗΠΑ, χωρίς ενδοιασμό, στήριξε τις πιο μαύρες, τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, που αναρριχήθηκαν πραξικοπηματικά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, όπως νωρίτερα είχε συμβεί σε χώρες της Βαλτικής.

Το φασιστικό τέρας είναι δημιούργημα του καπιταλιστικού συστήματος. Ο φασισμός είναι η ακραία φωνή του κεφαλαίου που αξιοποιείται ως η «αιχμή του δόρατος» της καπιταλιστικής εξουσίας ενάντια στο εργατικό κίνημα.

Στις εκλογές χρειάζεται σαφής καταδίκη της ΕΕ, που στήριξε την αντιδραστική εξέλιξη στην Ουκρανία όχι τυχαία, όχι από παραδρομή, από κακό υπολογισμό ή εξαιτίας «κακού συσχετισμού», ούτε γιατί είναι «υπόδουλη» στις ΗΠΑ, αλλά γιατί είναι συμμαχία - στήριγμα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Είναι από τη φύση της βαθιά αντιδραστική, αφού έχει ως «ακρογωνιαίο λίθο» τη διαφύλαξη των καπιταλιστικών κερδών.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τιμώντας την 9η Μάη

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων, σε μια σειρά διακομματικές επιτροπές σε δήμους, σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, συμφώνησαν να δοθεί χώρος στη Χρυσή Αυγή, για να προπαγανδίζει τις φασιστικές της ιδέες και να διαφημίζει τη δράση της ενόψει των εκλογών, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στη ναζιστική οργάνωση.

Σε δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια όλων των άλλων κομμάτων συνωστίζονται υποψήφιοι, που είτε σχετίζονται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή, είτε υπερασπίζονται θέσεις και απόψεις που «αβαντάρουν» το φασιστικό μόρφωμα. Το παράδειγμα, για τον «χουντόφρονα» υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στο συνδυασμό, που στηρίζουν στην Καλαμάτα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι Οικολόγοι και που αναφέρουν τα προχτεσινά «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη», είναι χαρακτηριστικό.

Στελέχη των ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, σπέρνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον τεκμηριώνεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και αντίστοιχα αν πρέπει να διωχθεί. Τοποθετήσεις που οι χρυσαυγίτες έχουν κάνει σημαία τους. Ενα, μάλιστα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη ΧΑ ως «αντισυστημική, αντιμνημονιακή» δύναμη.

Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να συνομιλούν σαν «παλιοπαρέα» με τους επικεφαλής των χρυσαυγιτών και δεν αρνούνται ότι μοιράζονται τις ίδιες αντικομμουνιστικές ιδέες. Χωρίς να διαψευστούν, οι χρυσαυγίτες ισχυρίζονται ότι έχουν επαφές με στελέχη όλων των κομμάτων, εκτός από το ΚΚΕ, αναφέροντας και συγκεκριμένα πρόσωπα.

Στις αρχές της βδομάδας, όταν πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενοι, εμφανίστηκαν στη Βουλή μετανοημένοι, βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τους δώσουν «άφεση αμαρτιών», σαν να μην υπήρξαν ποτέ στελέχη της φασιστικής οργάνωσης και μάλιστα με «περγαμηνές». Ο ένας, μάλιστα, δήλωσε με νόημα ότι τα συνθήματα και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 τον έκαναν εθνικιστή, ενώ αρκετοί βουλευτές ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας τους.

Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΧΑ φιγουράρουν ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, μεγαλογιατροί κ.ά.

Τι φανερώνουν όλα αυτά, οι χαριεντισμοί, το αβαντάρισμα ή έστω η ανοχή όλων των κομμάτων της διαχείρισης στη Χρυσή Αυγή; Οτι υπάρχουν νήματα που «συνδέουν» τη φασιστική οργάνωση με όλο το αστικό πολιτικό σύστημα και με μηχανισμούς του αστικού κράτους, με κέντρα του κεφαλαίου. Γι' αυτό οι αντιφασιστικές κορόνες, τα «δημοκρατικά τόξα» και οι «αντιφασιστικές συμμαχίες» εξυπηρετούν μόνο την προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων.

Η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποκαλυφθεί. Η στάση τους πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις εκλογές. Ειδικά σήμερα, που βλέπουμε στην Ουκρανία καθαρά το τι ρόλο επιφυλάσσουν σε τέτοιες δυνάμεις το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί: Το μίσος και την εχθρότητά τους ενάντια στους εργαζόμενους, στο λαό.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και αταλάντευτη στάση απέναντί τους. Γιατί, είναι το μόνο κόμμα που πολεμά το σύστημα το οποίο γεννά το φασισμό και τον θρέφει, με στόχο να τον αξιοποιήσει ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει στην απομόνωση των νεοναζιστών.


Μαζική συγκέντρωση στη Λάρισα

Σε μαζική συγκέντρωση στη Λάρισα μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χτες το βράδυ. Αποσπάσματα από την ομιλία του θα δημοσιεύσουμε αύριο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».



ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ακονίζουν τα δόντια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες

ΣΕΛ.  17
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τα «παιχνίδια» με τα βοσκοτόπια κρύβουν σκοπιμότητες

ΣΕΛ.  16
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο ματοκύλισμα στη Μαριούπολη

ΣΕΛ.  19
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ θα πολλαπλασιάζει τη δύναμη του λαού

Μαζική, μαχητική, γεμάτη παλμό συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα, όπου μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς και χαιρέτισαν η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΕΠ Στερεάς του ΚΚΕ και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, και ο Β. Σταματούκος, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας.


ΣΕΛ.  13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ