Κυριακή 11 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δούλεμα ψιλό γαζί

«Στο Μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται ότι η χώρα θα αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2018 θα έχει μειωθεί η ανεργία κατά 10 μονάδες και πλέον. Μέχρι το 2020 θα έχουμε ανακτήσει το προ της κρίσης βιοτικό μας επίπεδο. Οτι ως τότε η ανεργία θα έχει μειωθεί κάτω από τον μέσον όρο της Ευρώπης. Οτι μπήκαμε ήδη στο δρόμο, να αναπτυχθούμε στη συνέχεια ακόμα καλύτερα, ακόμα ταχύτερα, ακόμα περισσότερο. Φτάνει να μείνουμε στο δρόμο μας, στην πορεία που με σταθερότητα και με σταθερά βήματα έχουμε χαράξει» (Αντ. Σαμαράς στην κοινοβουλευτική τους ομάδα). Τι λέει ο πρωθυπουργός; Θα μειώσει την ανεργία, θα εξασφαλίσει το προ κρίσης βιοτικό επίπεδο, αρκεί να συνεχιστεί η ίδια με τη σημερινή, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική (φτάνει να μείνουμε στο δρόμο μας). Δούλεμα ψιλό γαζί. Πώς να ανέβει το βιοτικό επίπεδο εφαρμόζοντας την ίδια εξοντωτική για το λαό πολιτική; Με το να δημιουργηθούν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας; `Η βαφτίζει άνοδο του βιοτικού επιπέδου τις καπιταλιστικές επενδύσεις και τα κέρδη;

Ευημερία για το κεφάλαιο

«Σήμερα, η παράταξή μας βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της Ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, στο δρόμο της ευημερίας με ευκαιρίες για όλους, δίνει στην Ελλάδα ρόλο στην περιοχή της, ανοίγει δρόμους για να μπει η Ελλάδα στα ενεργειακά για να αποκτήσει ισχύ και επιρροή πολύ πέρα από τα σύνορά μας» (Αντ. Σαμαράς στην κοινοβουλευτική τους ομάδα). Πράγματι, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δουλεύει για να στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Φτηνή εργατική δύναμη, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σχέδιο για ανάπτυξη τομέων της οικονομίας με αξιοποίηση των ΕΣΠΑ. Και διαπραγματεύεται διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους, για να δοθεί κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Ευημερία για το κεφάλαιο και όχι για όλους. Αλλωστε, τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα θα είναι μόνιμα. Τώρα, αν μοιράζονται και κάποια ψίχουλα από τα κλεμμένα από το λαό, όπως το κοινωνικό μέρισμα, αυτά δεν αλλάζουν τη κατάσταση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά υπόσχεται να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ και τζάμπα ρεύμα για μερικές ώρες τη μέρα στους εξαθλιωμένους.Τόσο φιλολαϊκή η πολιτική τους...

Αντιλαϊκά κριτήρια

«Ο λαός μας θα κρίνει, αν θα συνεχιστεί η πολιτική της πιο ακραίας λιτότητας που καταστρέφει την κοινωνία, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, αφαιρεί δημοκρατία και κυριαρχία, προσθέτει αυταρχισμό ή θ' ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας, της δημοκρατίας, της προστασίας των πιο αδυνάτων, της ανάπτυξης με βάση την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Αυτή είναι η μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη» («Αυγή» 8/5/2014). Τι εχουμε λοιπόν: Αντίθεση μόνον στην ακραία λιτότητα. Ενάντια στο ξεπούλημα, και όχι ενάντια σ' όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Μιλούν για κυριαρχία, αλλά δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Λένε για προστασία των πιο αδύναμων και όχι όλου του λαού. Η καπιταλιστική ανάκαμψη για την οποία κόπτονται δεν ταιριάζει με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Υπουλη προπαγάνδα...

«Η Ευρώπη των λαών έγινε Ευρώπη των τραπεζιτών». Βρε, λες να ήταν σοσιαλιστική η ΕΕ και δεν το ξέραμε; Αλήθεια, όμως, ποιος μπορεί να το είπε αυτό; Ο Αλ. Τσίπρας. Οταν παίρνουν φόρα δίνοντας εξετάσεις στο κεφάλαιο και στην ΕΕ που υπηρετούν, λένε και τέτοια. Που θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν επικίνδυνα. Γιατί εντάσσονται στην ταχτική «πουλώ αυταπάτες για τη δυνατότητα εφαρμογής φιλολαϊκής πολιτικής στο σύστημα των μονοπωλίων». Υπουλη προπαγάνδα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πρωσία, Ρωσία και Μ. Βρετανία) εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1894 Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της «Πούλμαν» στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η Αμερικανική Ενωση Σιδηροδρόμων, της οποίας ηγείτο ο σοσιαλιστής συνδικαλιστικής Ευγένιος Ντεμπς, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της «Πούλμαν» σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρείας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους. Ετσι η κινητοποίηση της εργατιάς επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών. Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. Ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της απεργίας, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.

1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1939 Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας. Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936) η Σοβιετική Ενωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτέμβρη 1939).

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1958 Βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 41,17%. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει το 24,42% των ψήφων, εκλέγει 78 βουλευτές και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.

1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5. Η ΕΦΕΕ συζήτησε και χάραξε πρόγραμμα δράσης και πάλης της φοιτητικής νεολαίας και αποφάσισε την ένταξή της στις δύο μεγάλες φοιτητικές οργανώσεις (COSEC και IUS). Ενέκρινε χαιρετιστήρια ψηφίσματα προς τους φοιτητές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πάλευαν ενάντια στο φασισμό, στους φοιτητές διαφόρων χωρών που ζούσαν σε απολυταρχικό ή αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως και στην Εθνική Φοιτητική Ενωση των ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1973 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής, ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτίριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org