Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
«Εργαλείο» στα χέρια του κεφαλαίου

«Μήνυμα αλληλεγγύης» και «ένδειξη εμπιστοσύνης» από τη γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών τη συμμετοχή της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) με 100 εκατ. ευρώ στο λεγόμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τη χτεσινή επίσημη τελετή υπογραφής της τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το εν λόγω «Ταμείο» θα στεγάζει τρία επιμέρους υποταμεία, με σκοπό τη δανειοδότηση «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, τη συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, σκοπός του είναι η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» της ελληνικής οικονομίας. Εδρα του Ταμείου θα είναι το Λουξεμβούργο - «για λόγους ευελιξίας» όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης - το τελικό ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου δε θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού του κεφαλαίου και τα δάνεια που θα παρέχει στις επιχειρήσεις θα χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Τη συμμετοχή της KfW στο Ταμείο θα ακολουθήσει την επόμενη βδομάδα εκείνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, είναι πιθανό να συμμετάσχουν με κεφάλαια το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα, αντίστοιχα funds από τα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, με τους οποίους έχουν ήδη γίνει σχετικές επαφές.

Συμβολή στις κερδοφόρες επενδύσεις

Η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου θα είναι καταρχάς 100 εκατ. ευρώ με προοπτική να ανέλθει στα 350 εκατ., ενώ υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία του Ιδρύματος Ωνάση για συμμετοχή του με 30 εκατ. Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, με τη λειτουργία των δυο επόμενων υποταμείων που αφορούν τα έργα υποδομής και την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και με τη συμμετοχή από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της KfW, L. Funke, ανέφερε ότι η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα χειρίζεται ετησίως περίπου 60 δισ. ευρώ με τη μορφή χορήγησης δανείων, δίχως να «ανταγωνίζεται» τις υπόλοιπες τράπεζες που υπάρχουν στην αγορά. Πρόσθεσε ότι ακριβείς λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προγράμματος στην Ελλάδα θα γίνουν γνωστές αργότερα, όταν εντοπιστούν οι ανάγκες και «εξειδικευτούν» τα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα διατίθενται στις εγχώριες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η συμφωνία με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, «το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης (...) για προσέλκυση κι άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες ο Αντ. Σαμαράς θα ανακοινώσει το πολιτικό σχέδιο για το λεγόμενο «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο βασίζεται σε «ανεξάρτητες» μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της «Mac Kinsey». Πρόσθεσε, σε σχέση με αυτό, ότι έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης η σύνταξη ενός «κειμένου στρατηγικής» που θα κατατεθεί στο «Euro Working Group» και στο «Eurogroup», προκειμένου, όπως είπε, «να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ».

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι το συγκεκριμένο «Επενδυτικό Ταμείο» δεν πρόκειται να ενισχύσει επιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ - το διευκρινίζουμε επειδή μιλούν για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» - αλλά μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή της Γερμανίας ή άλλων κρατών σημαίνει επενδύσεις των δικών τους μονοπωλίων. Και εδώ που τα λέμε οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις και το κάλεσμα για ξένες επενδύσεις από την κυβέρνηση είναι στην ημερήσια διάταξη. Για τους εργαζομένους, οι όποιες θέσεις εργασίας υπάρξουν θα είναι κακοπληρωμένες και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με βάση τα ως τώρα αντεργατικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ