Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τιμούν τα 53 χρόνια της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων

Ιστορική φωτογραφία. Οι μισθοφόροι των ΗΠΑ, που εισέβαλαν στην Κούβα, έχουν ηττηθεί και παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Ιστορική φωτογραφία. Οι μισθοφόροι των ΗΠΑ, που εισέβαλαν στην Κούβα, έχουν ηττηθεί και παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Με εκδήλωση στην Αβάνα τιμήθηκε την Τετάρτη η 53η επέτειος της ανακήρυξης από τον Φιντέλ Κάστρο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης και της συντριπτικής ήττας των Αμερικανών μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων. Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζομένους η φετινή Πρωτομαγιά να πάρει και χαρακτήρα εκδήλωσης τιμής της εποποιίας αυτής του κουβανικού λαού.

Στις 16 Απρίλη 1961 ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης. Η ανακήρυξη έγινε μόλις 24 ώρες μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να καταστρέψει τόσο την κουβανική Αεροπορία όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Στρατού.

Μετά από την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης, η «μπριγάδα» 2506 - που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξόριστους που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και είχαν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής - ξεκίνησε την επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες. Ηταν η πρώτη ήττα των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική, που αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο στην πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ