Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Γκιουλ συνιστά αισιοδοξία στους επιχειρηματίες

Από πρόσφατη πρόσφατη κινητοποίηση στην Αγκυρα ανθρακωρύχων που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης
Από πρόσφατη πρόσφατη κινητοποίηση στην Αγκυρα ανθρακωρύχων που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε συνάντηση επιχειρηματιών μελών της Τουρκικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) μίλησε χτες ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιστώντας τους «να μην απογοητεύεστε και να συγκεντρώνεστε στις επιχειρήσεις σας». Στο φόντο των διεργασιών που συνεχίζονται σε όλα τα κόμματα για την ανάδειξη υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο Γκιουλ απευθύνθηκε στην TUSIAD - που το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στον Ρ. Τ. Ερντογάν για διάφορους χειρισμούς του - και σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δίνει περιθώριο στην απαισιοδοξία, έχουμε κι άλλες εκλογές μπροστά μας». Κάλεσε τους βιομήχανους να παραμείνουν αισιόδοξοι, παρά την πολιτική ένταση στη χώρα και απέδωσε την πρόσφατη «τεταμένη» προεκλογική περίοδο στην «πολιτική παράδοση της χώρας», σχολιάζοντας ωστόσο: «Φυσικά δεν υπάρχουν τέτοιες παραδόσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες. Νομίζω ότι τέτοια πράγματα θα αλλάξουν και στη χώρα μας επίσης».

Ο συνιδρυτής του κυβερνώντος AKP (και κατά πολλούς προτιμότερος ως ηγέτης του κόμματος έναντι του Ερντογάν επειδή είναι «μετριοπαθέστερος») επισήμανε ότι η επίτευξη υψηλών επιπέδων δημοκρατίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μπούμε στις ράγες των αναπτυγμένων οικονομιών. «Μόνο η σταθερότητα και ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μπορούν να αναπτύξουν τη χώρα» συμπλήρωσε, επιδοκιμάζοντας και το «πόσο πολύ έχει δουλέψει η TUSIAD για το μονοπάτι της Τουρκίας προς την ΕΕ».

Ο επικεφαλής της TUSIAD Μουχαρέμ Γιλμάζ εξέφρασε τον προβληματισμό της ντόπιας πλουτοκρατίας για τα σημάδια ύφεσης στην τουρκική οικονομία, τα οποία εμφάνισε ως αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων όπως η μείωση της ζήτησης αλλά και λόγων που «σχετίζονται με την πολιτική». «Αν η Τουρκία θέλει να έχει μια αναπτυγμένη οικονομία, πρέπει να έχει και μια αναπτυγμένη δημοκρατία», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα θα συνεχιστεί (αν όχι κλιμακωθεί), μέσα από «κόντρες» και για το πώς πρέπει να επιταχυνθεί ο «εκδημοκρατισμός» της χώρας, δηλαδή ποιες μερίδες του κεφαλαίου θα ευνοηθούν περισσότερο ή λιγότερο.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Διαβούλευσης της Ενωσης, Ερκούτ Γιουκάογλου, δήλωσε ότι οι πολιτικές της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία δίνουν την εντύπωση ότι η χώρα αποξενώνεται από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν θα είναι πάλι υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την προεδρική ψήφο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ