Καταγγελία της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει μονομερώς μειώσεις μισθών στους συναδέλφους τους που δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις για μείωση των αποδοχών τους και για εκ περιτροπής εργασία για δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 70 εργαζόμενοι που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις είδαν ότι τους επιβλήθηκε μονομερώς η μείωση, όταν πληρώθηκαν το δώρο του Πάσχα. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το μισθό του Μάρτη.
Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της εργοδοσίας στη ΣΕΚΑΠ να εφαρμόσει ακόμη ένα μέτρο πίεσης και τρομοκρατίας προς τους εργαζομένους. Οπως αναφέρει, «στόχος του βιομηχάνου της ΣΕΚΑΠ είναι οι μισθοί να πάνε στα 400 ευρώ. Να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους στη ΣΕΚΑΠ να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, να μπουν μπροστά, να οργανώσουν τον αγώνα. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η "συμφωνία" για τους εργαζομένους, που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις στους μισθούς, έγινε με το "πιστόλι στον κρόταφο". Είναι σημαντικό ότι η επίθεση αυτή δε μένει χωρίς απάντηση, χαιρετίζουμε την 4ωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει τα σωματεία εργαζομένων και καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα».
Αναφορά για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Υπενθυμίζεται ότι το πλειοψηφικό πακέτο (50,36%) των μετοχών της εταιρείας ΣΕΚΑΠ ΑΕ που κατείχε η ATE και το 34,18% της ΣΕΚΕ πωλήθηκε στην εταιρεία DONSKOYTABAK, η οποία σήμερα κατέχει το 84,54% της ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Η πώληση συνοδεύτηκε με απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δραστικές μειώσεις στους μισθούς και καταπάτηση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πολλοί εργαζόμενοι που δεν αποδέχτηκαν τις ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια αρκετοί από αυτούς δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις. Από τους 190 εργαζομένους που έχουν απομείνει, περίπου τα 2/3 δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις.