Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΣΕΒΕ
Σε κοινό μέτωπο για την Κυριακάτικη αργία

Συγκέντρωση και πορεία την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο Εμπόριο

Από την πορεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα
Από την πορεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα
Συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας και μαζική εξόρμηση στην οδό Αιόλου, διοργάνωσε την Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο Εμπόριο, ενάντια στην εφαρμογή του νόμου που επιτρέπει όλα τα καταστήματα να λειτουργούν εφτά Κυριακές το χρόνο, μεταξύ αυτών και την Κυριακή των Βαΐων.

Στην κινητοποίηση καλούσαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο, η ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Συμμετείχαν εμποροϋπάλληλοι από μεγάλους χώρους δουλειάς, με πανό του κλαδικού σωματείου, του επιχειρησιακού σωματείου LIDL και της Επιτροπής Αγώνα Σκλαβενίτη. Κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν: Κυριακή αργία για όλα τα καταστήματα όλο το χρόνο, κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος της συγκυβέρνησης και των πολυεθνικών με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ήταν και είναι το πλήρες "ξεχαρβάλωμα" των εργασιακών σχέσεων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων».

Μειωμένη η κίνηση

Ακολούθησε πορεία στην οδό Αιόλου. Οι απεργοί μοίρασαν ανακοινώσεις σε εμποροϋπαλλήλους και περαστικούς, ενώ οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν το πρωί στο κατάστημα «HONDOS CENTER» στην Αριστοτέλους. Ανάλογες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την «κίνηση» στην αγορά την Κυριακή που μας πέρασε, η εικόνα ήταν ίδια με εκείνη των προηγούμενων Κυριακών που τα καταστήματα άνοιξαν κατ' εφαρμογή του νόμου. Κόσμος υπήρχε κατά βάση στο κέντρο της Αθήνας και σε ορισμένες περιφερειακές αγορές της Αττικής και άλλων μεγάλων πόλεων, που στην πλειοψηφία του δεν έκανε αγορές από τα ανοιχτά καταστήματα.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους μεγαλεμπόρους και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, η εμπορική κίνηση σε πολλές πόλεις της χώρας παραμένει μειωμένη ακόμα και κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είπε για τη λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή:

«Υπάρχουν κάποιοι ευχαριστημένοι, κυρίως όσοι διατηρούν τα εμπορικά τους καταστήματα στο κέντρο της πόλης και πολλοί δυσαρεστημένοι, εκείνοι της περιφέρειας, που δεν είδαν κατανάλωση». Ομολογώντας ότι η κατανάλωση δεν αυξήθηκε, συμπλήρωσε ότι «η ανοικτή αγορά ουσιαστικά εξυπηρέτησε αυτούς που δεν θα μπορέσουν μέσα στην εβδομάδα να κάνουν τις αγορές τους».

Επεισόδια στην Ερμού

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, σημειώθηκαν την Κυριακή μικροεπεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Ερμού, την ώρα που στο χώρο βρισκόταν η συγκέντρωση που καλούσε η πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει «τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την αστυνομική βία, με την επίθεση των ΜΑΤ, στην Ερμού, όπως και τη χρήση χημικών για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», αλλά και το «αστυνομικό ρεπορτάζ» κάποιων ΜΜΕ που «πρόβαλαν όλα τα παραπάνω με λεζάντα: "Εμποροϋπάλληλοι και κουκουλοφόροι στην Ερμού"», δημιουργώντας «συνειρμούς ότι οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι συνδέονται με κουκουλοφόρους».

«Το οργανωμένο εργατικό κίνημα έχει δώσει απάντηση εδώ και πολλά χρόνια σε αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες, δουλεύοντας καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς για την οργανωμένη, συλλογική απάντηση στην οργανωμένη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξορμήσεις από σωματεία εμποροϋπαλλήλων(2016-01-19 00:00:00.0)
Πάλη για κατοχύρωση της Κυριακής - αργίας(2014-09-13 00:00:00.0)
Ηχηρό «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας(2014-07-15 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν πιο μαύρες μέρες για εμποροϋπάλληλους και μικρούς ΕΒΕ(2013-12-31 00:00:00.0)
Η Κυριακή είναι μέρα αργίας!(2010-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ