Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατά λάθος;

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνέντευξη στην «Αυγή» του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιου Σταμούλου!!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Κατά λάθος;;

Στο φύλλο της εφημερίδας "η Αυγή" το Σάββατο 11 Απρίλη δημοσιεύεται συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου Ικαρίας που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέντευξη συνοδεύεται από φωτογραφία του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και υποψήφιου δήμαρχου Ικαρίας Στέλιου Σταμούλου!!

Είναι δυνατόν οι συντάκτες της "Αυγής" να μην είναι σε θέση να βρουν μια φωτογραφία του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Ικαρίας;;

Αναρωτιόμαστε, αν πρόκειται για λάθος, αν και μας είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, ή αν πρόκειται για ακόμα μια από τις γνωστές προβοκατόρικες ενέργειες του οπορτουνισμού, να μπερδέψει, να δημιουργήσει συγχύσεις και ερωτηματικά».

Για ποια Ελλάδα;

«Τώρα η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα... Από εδώ και εμπρός προτεραιότητα έχει η στροφή στην ανάπτυξη. Η ανακούφιση όσων πληγώθηκαν, η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν. Από εδώ και μπρος προτεραιότητά μου, να είμαι δίπλα στην Ελλάδα που πληγώθηκε. Σ' αυτούς που κράτησαν την Ελλάδα όρθια». (Από το άρθρο του Αντ. Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής», 13/4/2014). Ο πρωθυπουργός πασχίζει να δείξει ότι είναι πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων», αφού θα είναι δίπλα στην Ελλάδα που πληγώθηκε... Επομένως και «στροφή στην ανάπτυξη», δηλαδή στήριξη των καπιταλιστών που έχασαν από την κρίση και «αποκατάσταση αδικιών», δηλαδή στήριξη του λαού. Μεγάλο ψέμα. Το σίγουρο είναι η εγγύηση των κερδών, για τους υπόλοιπους «τα ψίχουλα του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος»...

Παραπλανά

Ο Αλ. Τσίπρας έχει, όπως είπε στο Παρίσι, ως «κίνητρο της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών. Των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Σε μια Ευρώπη ενάντια στην ηγεμονία του κεφαλαίου. Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά - Νότου».(Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι, 11/4/2014). Η τακτική της θολής προπαγάνδας έχει γίνει επιστήμη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί τους λαούς να εναντιωθούν στην ηγεμονία του κεφαλαίου. Κάποιοι θα πουν «αντικαπιταλιστής» ο ΣΥΡΙΖΑ και θα παραπλανηθούν, αφού αυτό που λέει είναι αρμονική συνύπαρξη λαού με μονοπώλια, δηλαδή υποταγή του λαού στα μονοπώλια. Οσο για το «σπάσιμο των διαιρέσεων», η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών και συνυπάρχει η ένωση με τη διαίρεση, λόγω ανταγωνισμών και ανισομετρίας. Για το λαό είναι μονόδρομος η αποδέσμευση με εργατική λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Ενας άλλος δρόμος...

«Την ώρα που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί συνθλίβονται στον κοινωνικό Προκρούστη της ΕΕ, το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ σε μια ιστορική απόφαση μείωσε τις ώρες εργασίας σε έξι, καταργώντας το οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τους μισθούς στο ίδιο επίπεδο. Η απόφαση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα για έναν άλλο δρόμο πέρα από τις απολύσεις και τις περικοπές» (στην εφημερίδα του ΝΑΡ «Πριν» 13/4/2014). Να λοιπόν που η αυτοαποκαλούμενη «αντικαπιταλιστική αριστερά» προβάλλει ως προοπτική για τους εργαζόμενους, μέσα από ένα μεμονωμένο παράδειγμα, έναν άλλο δρόμο μέσα στον καπιταλισμό τον οποίο παρουσιάζει ως φιλολαϊκό. Και εφικτό. Τέτοια «αντικαπιταλιστική πάλη», που συναντιέται με τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να φέρει φιλολαϊκή διαχείριση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1452 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1912 Βυθίζεται ο Τιτανικός. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη για να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στις 22/8/1927 σε ηλεκτρική καρέκλα.

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας που αποφάσισε και την προσχώρησή του στην Κομμουνιστική Διεθνή, κάτω από την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

1931 Κατά τις 2 το πρωί δραπετεύουν από τις φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας (είχαν καταδικαστεί το Γενάρη του 1931 σε φυλάκιση με το Ιδιώνυμο), καθώς και ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου, Μάρκος Μαρκοβίτης. Το έργο της απόδρασης βοηθήθηκε και από τον αρχιφύλακα δεκανέα Ελ. Γρηγοριάδη.

1937 Μαζικές αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το διάστημα 15-20 Απρίλη από τους φοιτητές και τους νέους εργαζόμενους της Αθήνας, με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Παιδείας του Λαϊκού Μετώπου Ζαν Ζαι, για τα 100χρονα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1943 Συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής σκοτώνουν στο χωριό Ιμερα Κοζάνης τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ Σίμο Κερασίδη (Χρυσαφόπουλο), Ζήση Ζησιάδη (Τερπόφσκι), τον Γιώργη Μέτζα (μέλος της Επιτροπής ΕΑΜ Μακεδονίας), τον Νίκο Νίτσου και τους αντάρτες Νίκο Κουτσαντώνη, Βασίλη Τερζόπουλο, Παναγιώτη Τριανταφύλλου και Μιχάλη Μπελούκα.

1951 Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Παρά την τρομοκρατία, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (εκλογικός συνασπισμός που στήριζε το ΚΚΕ και στον οποίο μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων του ΕΑΜ) έλαβε στην Αθήνα 16,7% (Γ. Σπηλιόπουλος) και 23,4% στον Πειραιά (Δ. Μαριόλης). Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά.

1960 Η ΚΕ του ΚΚΕ θέτει το θέμα της νομιμοποίησης του Κόμματος, με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα Κόμματα. Το υπόμνημα υπέγραφε ο Απόστολος Γκρόζος.

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Για το σκοπό αυτό, η CIA είχε στρατολογήσει πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους είχε εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Στις 15 του Απρίλη 1961, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26», με διακριτικά της Κουβανικής Αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών. Δύο βδομάδες μετά, στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ, στο λόγο του, χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής».

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμφωνία, ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org