Διευκολύνεται έτσι η πορεία σταδιακής εκποίησης του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού
Στη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ στις 25 Ιούνη, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του Οργανισμού, που ουσιαστικά θα τον διασπά σε τέσσερις τομείς. Εκεί θα υπαχθούν οι περίπου 30 θυγατρικές του. Οι τομείς θα αφορούν στη σταθερή τηλεφωνία, την κινητή, τις υπηρεσίες διαδικτύου και τις λοιπές δραστηριότητες. Στους αντίστοιχους τομείς θα υπαχθούν και οι εταιρίες που ελέγχει ο ΟΤΕ στο εξωτερικό (πχ Romtelecom), ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Η σκέψη της διοίκησης είναι κάθε τομέας να διοικείται από τον αντίστοιχο διευθύνοντα σύμβουλο και σε αυτούς τους τέσσερις θα προΐσταται ο επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού. Το επιχείρημα που ακούγεται από πλευράς διοίκησης του ΟΤΕ, υπέρ της διοικητικής διάσπασης, είναι ότι έτσι θα διοικείται καλύτερα ο Οργανισμός και ότι σήμερα με τις τόσες, «ασύνδετες» θυγατρικές αυτό είναι δύσκολο.
Ουσιαστικά, η διάσπαση και η καλύτερη διαχείριση των θυγατρικών επιδιώκονται για να παρουσιάσουν οι εταιρίες αυτές μεγαλύτερα κέρδη. Αυτά τα κέρδη αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα από την κυβέρνηση, για να βρει αγοραστές νέων μεριδίων του ΟΤΕ, στη συνεχιζόμενη προσπάθειά της για εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χρυσοφόρο τομέα των τηλεπικοινωνιών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών μεγαλοεπιχειρηματιών. Μάλιστα, στην περίπτωση του ΟΤΕ, οι θυγατρικές του (ή μερίδιά τους) πωλούνται πολύ ευκολότερα από τη μητρική επιχείρηση, όπως απέδειξε και η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα εύρεσης αγοραστή για ποσοστό της 17-20%.
Το αντίτιμο των θυγατρικών είναι μικρότερο και πολύ ευκολότερο για τους ενδιαφερόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες να μεταπωλήσουν αργότερα τα ποσοστά τους, όταν αυτό τους συμφέρει. Εχουν δε και μικρότερα λειτουργικά κόστη, με βάση απλά και μόνο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που είθισται να εφαρμόζουν (απασχολώντας συμβασιούχους με ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ) ή το έτοιμο δίκτυο του ΟΤΕ (που στήθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού και το μόχθο των εργαζομένων στον ΟΤΕ), το οποίο τους απαλλάσσει από δαπανηρές επενδύσεις υποδομής.