Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιβάλλει και τον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Αφού επέβαλε στους δήμους να αναλάβουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς - αγνοώντας τις πολλές φωνές αιρετών που διαμαρτύρονταν πως χωρίς διασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία τους και τη βελτίωση των υποδομών τους, το παιδαγωγικό έργο που γίνεται σε αυτούς τους χώρους υποβαθμίζεται ή εμπορευματοποιείται - το υπουργείο Εσωτερικών, «έρχεται» τώρα να τους «βοηθήσει», όπως ισχυρίζεται σε χτεσινή εγκύκλιό του. Πώς; Με μια ακόμα άνωθεν επιβολή στους δήμους που ανέλαβαν τελικά τους σταθμούς, σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να συντάξουν το σχέδιο πρότυπου κανονισμού λειτουργίας τους και το σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Π. Βασιλείου, καλούνται οι διοικήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που έχουν συστήσει οι δήμοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει τόσο τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς όσο και τα γυμναστήρια, «να μην προβούν σε πράξεις προσαρμογής των κανονισμών λειτουργίας τους και των ΟΕΥ, αλλά ούτε και σε μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων τους, μέχρις ότου περιέλθουν σε γνώση τους ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας και το σχέδιο ΟΕΥ». Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας και το σχέδιο ΟΕΥ θα συνταχθούν από Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Είναι πιθανόν το υπουργείο Εσωτερικών να έχει θορυβηθεί από το γεγονός ότι αρκετοί δήμοι (ιδίως της Θεσσαλονίκης, μετά και από ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού) έχουν αρνηθεί να αναλάβουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, αν η κυβέρνηση δεν κατοχυρώσει νομοθετικά την απόδοση των πόρων για τη λειτουργία τους, αλλά και τη βελτίωση των σημερινών απαράδεκτων συνθηκών. Προφανώς επιδιώκει να «συνετίσει» αυτούς τους δήμους, για να προχωρήσει ενιαία η εφαρμογή της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής. Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο σημειώνεται πως «θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία προσαρμογής των ΝΠΔΔ από τα Δημοτικά Συμβούλια, και σε αρνητική περίπτωση από την οικεία Περιφέρεια»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ