Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαία και πάμε...

«Η τρελή του Σαγιό»
«Η τρελή του Σαγιό»
Από σήμερα Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, το έργο του Ζαν Ζιροντού «Η τρελή του Σαγιό». Ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική, το όνειρο και την πραγματικότητα, «Η τρελή του Σαγιό» σατιρίζει την τυραννία που επιβάλλει το χρήμα και, με όπλο το καυστικό και σπινθηροβόλο χιούμορ της, γκρεμίζει συθέμελα τον κόσμο της απάτης και του συμφέροντος. Η ηρωίδα του έργου, η ονειροπόλα και εκκεντρική κλοσάρ Ορελί, βλέπει τον κόσμο με τα δικά της μάτια: Ευτυχισμένο και όμορφο. Μέχρι που κάποιοι αδίστακτοι επενδυτές αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος του Παρισιού για να πλουτίσουν από το πετρέλαιο. Τότε, η ιδεαλίστρια Ορελί στέκεται απέναντί τους και τους πολεμάει με πάθος. Μαζί με τους φίλους της, στήνει στους κερδοσκόπους μια παγίδα που τους οδηγεί στην καταστροφή, σημαδεύοντάς τους στην αχίλλειο πτέρνα τους, την απληστία. Μετάφραση: Γιάννης Ιορδανίδης. Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. Σκηνικά - Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Παίζουν: Γιάννης Δεγαΐτης, Μαρίνα Καλογήρου, Alex Leonn, Ερση Μαλικένζου, Δημήτρης Μάριζας, Ηλιάνα Μπάλα, Βασίλης Μπισμπίκης, Αννα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, κ.ά.

Το σατιρικό αφήγημα του Εμμ. Ροΐδη «Ψυχολογία συριανού συζύγου» παρουσιάζεται στον πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, τηλ. 213.0356.472 - 694.5993.870), κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 15 του Απρίλη. Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη. Μουσική: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης. Σκηνικά: Δέσποινα Γαμβρούδη. Κοστούμια: Αγγελική Καραμούτσου. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ειρήνη Μουρελάτου.

«Ο Πελεκάνος» του Στρίντμπεργκ, με την ομάδα Lydia Lithos Dancetheatre παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής Θέατρο». Το έργο αφορά την αλληλουχία συγκρούσεων που προκαλεί ο γάμος της κόρης και ο θάνατος του πατέρα μιας οικογένειας. Η παράσταση διερευνά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε εμμονές, φοβίες και ενοχές. Μετάφραση: Γιάννης Ράμος. Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Φένια Αποστόλου. Μουσικη: Μάνος Αντωνιάδης. Κοστούμια - Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου. Σκηνικά: Κώστας Μουρτζάκης. Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος. Διανομή: Μαίρη Νάνου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Μαριάννα Λιανού, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Ηλίας Μπαγεώργος.

Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει μια διασκευή πάνω στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. Μέσα από εκατό νουβέλες που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει ολοκληρωμένο τον ποιητικό κόσμο του γεμάτο έρωτα, ευφυία και ουμανισμό. Η διασκευή του κειμένου, που υπογράφεται από τον σκηνοθέτη, βασίζεται στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη. Δραματουργική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αναστασία Διαμαντοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, κ.ά. Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Τίγκας. Ακούγεται η φωνή της μικρής Εύας Σαμιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ