Αλλοι 331 άνθρωποι κινδύνεψαν προχτές το βράδυ να πνιγούν στη Μεσόγειο. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, πως όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, ενώ θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου.
Συγκεκριμένα προχτές στις 19.45 το Λιμενικό ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές πως αλιευτικό που μεταφέρει αλλοδαπούς κινδυνεύει. Το σκάφος (σ.σ. μήκους μόνο 32 μέτρων) διαπιστώθηκε ότι έπλεε 70 ν.μ. ΝΔ της Κρήτης. Στην περιοχή έσπευσε το δεξαμενόπλοιο «Ολύμπικ Φέιθ» στο οποίο επιβιβάστηκαν μόνο 13 άτομα καθώς λόγω της κακοκαιρίας δεν έγινε κατορθωτό να επιβιβαστούν και άλλοι. Στον τόπο έσπευσαν άλλα δύο παραπλέοντα καράβια, πλοίο του ΠΝ των ΗΠΑ, φρεγάτα του ελληνικού ΠΝ, ελικόπτερο του ΛΣ και σκάφος ανοικτής θάλασσας του ΛΣ. Παρά τη φουσκοθαλασσιά που επικρατούσε και με τη συνδρομή του σκάφους του Λιμενικού, επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο 331 άτομα. Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση, πρόκειται για 267 άνδρες, 24 γυναίκες και 40 παιδιά από τη Συρία και την Αίγυπτο.
Η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει τους νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες της Μεσογείου σε 1.500 το 2011, ενώ το 2007 ήταν 630. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από τον Αύγουστο του 2012 πάνω από 136 πρόσφυγες έχουν πνιγεί περνώντας με σκάφη από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο βαρύς φόρος αίματος επιβεβαιώνεται και από τον ευρωενωσιακό οργανισμό συνοριοφύλαξης FRONTEX. Στη Μεσόγειο το 2011 σώθηκε μόλις το 38% όσων προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν να θαλασσοπνίγονται, συνολικά 23.000 σε 247 ξεχωριστές περιπτώσεις εντοπισμού.