Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Απολογισμός και συμπεράσματα από τους αγροτικούς αγώνες

Αποφασίστηκε η συμμετοχή των αγροτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 9 Απρίλη

Τρακτέρ παρατεταγμένα στο μπλόκο της Νίκαιας, τον περασμένο Φλεβάρη
Τρακτέρ παρατεταγμένα στο μπλόκο της Νίκαιας, τον περασμένο Φλεβάρη
Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη μεγάλη, πανελλαδική, αγροτική κινητοποίηση, το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα και τα μέτρα που απαιτούνται για τη συγκρότηση ενός γερού και μαζικού αγροτικού κινήματος απασχόλησαν την Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που έγινε την Κυριακή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων από όλη τη χώρα.

Στη Σύσκεψη αποφασίστηκε οι μικρομεσαίοι αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 9 Απρίλη, προβάλλοντας το πλαίσιο των αγροτικών διεκδικήσεων και δίνοντας συνέχεια στην κοινή, αγωνιστική δράση εργατιάς - αγροτιάς - αυτοαπασχολουμένων, όπως εκφράστηκε στις μέρες των αγροτικών μπλόκων. Στην ανάγκη να δυναμώσει αυτή η συμμαχία αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Πάρις Λιόλιος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Τις εργασίες της Σύσκεψης άνοιξε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Κάλεσε όλους τους αντιπροσώπους να μεταφέρουν την αγωνιστική πείρα που αποκτήθηκε, κατά τόπους, στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, καθώς και τις σκέψεις και προτάσεις τους για τη συνέχεια της αγωνιστικής δράσης και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος.

Την εισήγηση εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ακολούθησε πλούσιος διάλογος, με την ανάδειξη πτυχών της δουλειάς που έγινε από τις Γραμματείες της ΠΑΣΥ, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα, για την οργάνωση των μπλόκων που στήθηκαν στη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης.

Εγινε, επίσης, συζήτηση για τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν και πρέπει να ξεπεραστούν, για τις δυνατότητες που ανοίγονται να οργανωθεί καλύτερα η συνέχεια της αγωνιστικής δράσης, για την κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα κατά περιοχή και το τι πρέπει και μπορεί να γίνει ώστε να προχωρήσει η ανασυγκρότησή του.

Κατάκτηση ο συντονισμός

Στην εισήγησή του, ο Ρίζος Μαρούδας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Εκτιμάμε ότι φέτος έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεών μας, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για το σήμερα και το αύριο του αγροτικού κινήματος. Ο πανελλαδικός συντονισμός που επιτεύχθηκε σε συσκέψεις πριν τα μπλόκα, συνέβαλε αποφασιστικά να φτάσει το πλαίσιο αιτημάτων σε όλη τη χώρα, να συζητηθεί και να γίνει αποδεκτό σε κάθε περιοχή και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο ταυτόχρονο στήσιμο των αγωνιστικών μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς με ενιαίο στόχο πάλης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία την περίοδο των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων, αποφάσισε και υλοποίησε τη μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει στην Αθήνα και το αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ για να τιμηθεί η ηρωική εξέγερση των κολίγων. Χρειάζεται να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά με εκπροσώπους από κάθε μπλόκο, να συνεδριάζει και να συντονίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων και η κοινή δράση, όπως εκφράστηκε στα μπλόκα του αγώνα και στα συλλαλητήρια σε AGROTIKA και Αθήνα, ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν η κοινωνική λαϊκή συμμαχία να βάλει φρένο και, στην πορεία, να ανατρέψει τη σημερινή βαρβαρότητα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, στήθηκαν κάποια αντί-μπλόκα, τα οποία ελέγχονταν από την "Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος" και το λεγόμενο "Πανελλαδικό συντονιστικό". Είναι οι δυνάμεις αυτές που αποτελούν τις ξεπουλημένες ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίες στάθηκαν πάντα εχθρικά απέναντι στους αγώνες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των μεγαλοαγροτών, που προβάλλουν διαφορετικά αιτήματα, τα οποία δεν συγκρούονται με το βασικό ένοχο που είναι η ΚΑΠ της ΕΕ και οι κυβερνητικές πολιτικές.

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τη νέα ΓΕΣΑΣΕ με συνδικαλιστές που θα βγουν με αγωνιστικές περγαμηνές από τα μπλόκα, αλλά θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές.

Δουλειά για την ανασυγκρότηση

Το 2014 μπορεί να είναι καμπή για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Θέτουμε ως άμεσο και απόλυτα ρεαλιστικό στόχο να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένας νέος Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε Νομό στη διάρκεια της χρονιάς.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το Νόμο 4015/11 για τη συγκρότηση του αγροτικού κινήματος που οδηγεί σε ένα γραφειοκρατικό αγροτικό σύλλογο και κίνημα έξω και μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Το πώς θα συγκροτηθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αν θα είναι σε επίπεδο χωριού ή ομάδας γειτονικών χωριών, θα το αποφασίσουν οι κατά τόπους Γραμματείες της ΠΑΣΥ.

Επιδιώκουμε τη συγκρότηση και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων που θα αποτελούν τον κύριο μαζικό φορέα στο χωριό και θα πρωτοστατούν σε κάθε πρόβλημα που αφορά τη ζωή των κατοίκων στην ύπαιθρο. Που θα συμβάλλουν στο δυνάμωμα της κοινής δράσης και του συντονισμού με τα ταξικά σωματεία, τα σωματεία των εμπόρων και βιοτεχνών, τους φορείς της νεολαίας και των γυναικών που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.

Τα μπλόκα ανέδειξαν ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να το πάρουμε υπόψη στη δράση μας από δω και πέρα. Εγινε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά - αντιαγροτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί, την πολύ χειρότερη νέα ΚΑΠ, ανεξάρτητα από την αγανάκτηση του κόσμου και τις αντιστάσεις του λαϊκού κινήματος. Αυτό μπορεί και το επιτυγχάνει αφού οι αγωνιστικές αντιστάσεις είναι κατώτερες των αναγκών, η συμμετοχή στους αγώνες μικρή και η οργάνωση του λαϊκού κινήματος αδύνατη. Χρειάζεται να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα στους αγρότες, να αναδείξουμε τη σκληρότητα αλλά και το μακρόχρονο του αγώνα.

Ο αγρότης και η αγρότισσα της βιοπάλης πρέπει να προβληματιστούν: ο αγώνας στα μπλόκα, όσο ηρωικός και να είναι, όσο μαζικός και να είναι, δεν θα είναι αποτελεσματικός, αν δεν συνοδεύεται από γενικότερες ανατροπές και αλλαγές και στη συνείδησή τους. Δεν μπορεί να παλεύει ηρωικά, να φεύγει με κάτι άμεσο, ή όχι, από τα μπλόκα και μετά να στηρίζει με την ψήφο, τη στάση του τα ίδια κόμματα και πολιτικές που αντιπάλευε τόσες μέρες στο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο στηρίζει τις δυνάμεις που οδηγούν σε νέα αντιαγροτικά μέτρα και αφαίμαξη του εισοδήματός του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ