Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ενισχύει τους επιχειρηματίες σε γεωργία - κτηνοτροφία

Εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, από την Κοζάνη. Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τη δημιουργία της πρώτης «Ζώνης εκτατικής κτηνοτροφίας», καθώς και τη λειτουργία «πρότυπου πολυλειτουργικού Αγροκτήματος Ερευνας», ανακοίνωσε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δήμο Σερβίων - Βελβεντού της Κοζάνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης.

Πρόκειται για δύο ακόμα εργαλεία που προσθέτει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να επιταχύνει την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τη συγκέντρωση της γης και της κτηνοτροφίας σε ακόμα λιγότερα χέρια. Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, οι Ζώνες Κτηνοτροφίας αποτελούν «κοινόχρηστες περιοχές», στις οποίες οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να εγκατασταθούν οικειοθελώς, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται «η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση της παραγωγής». Αφορά, δηλαδή, τη δημιουργία μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων, που στο έδαφος της καπιταλιστικής αγοράς δεν μπορεί παρά να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα - Κέντρο Εκπαίδευσης και Ερευνας, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην «εκπαίδευση νέων αγροτών στις καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής, μεταποίησης και ταυτοποίησης (...) εκπαίδευση των νέων γεωργών στην επιχειρηματικότητα και στη διαχείριση αγροκτήματος, εκπαίδευση νέων αγροτών στα χρηματοδοτικά εργαλεία». Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο υπουργός επισκέφτηκε επίσης μια εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αναρράχη.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εξαγγελίες και υποσχέσεις του υπουργού δεν απάντησαν στα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα τονίζει:

«Η "Ζώνη Κτηνοτροφίας" στα Σέρβια δεν απευθύνεται στους μικρούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι μοχθούν για να επιβιώσουν, αντιμετωπίζοντας το υψηλό κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, φάρμακα, ρεύμα), τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. Τους καλλιεργούν αυταπάτες, προβάλλοντας την μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αναρράχη, η οποία πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με γαλλικό όμιλο αυξάνοντας την ποσότητα επεξεργασίας γάλακτος κατά 10% ετησίως και τον αριθμό των εμπλεκόμενων κτηνοτρόφων σε 500.

Στην πραγματικότητα, δε θα ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και το υψηλό κόστος παραγωγής θα παραμείνουν. Αποσιωπούν ότι θα εξάγεται γάλα στο γαλλικό μονοπώλιο και στη συνέχεια τα προϊόντα που θα παράγονται θα εισάγονται στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εξαγγελίες δεν αφορούν τους φτωχούς αγρότες αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.

Καλούμε τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να παλεύει για τα προβλήματά τους και να στηρίζει τον αγώνα τους. Τους καλούμε να στηρίξουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, των οποίων η ρεαλιστικότητα και επικαιρότητα έχει επιβεβαιωθεί ως η μόνη συμφέρουσα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ