Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τα «Θέματα Παιδείας» πάνε θέατρο

Η Χελένε Βάιγκελ στο ρόλο της Μάνας Κουράγιο
Η Χελένε Βάιγκελ στο ρόλο της Μάνας Κουράγιο
Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» συνεχίζει τις εκδηλώσεις προβολής και διάδοσης του 50ού τεύχους του που είναι αφιερωμένο στον Μπ. Μπρεχτ μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ετσι, μετά την προβολή του κινηματογραφικού έργου «Κούλε Βάμπε», τα «Θέματα Παιδείας» πάνε... θέατρο:

Την Κυριακή 6 Απρίλη προβάλλουν την κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση του έργου του Μπρεχτ «H Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», από το φημισμένο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», σε σενάριο-σκηνοθεσία Μάνφρεντ Βέκβερτ και Πέτερ Πάλιτς, μουσική Πάουλ Ντεσάου, με την αξεπέραστη ερμηνεία της Χελένε Βάιγκελ στο ρόλο της Μάνας-Κουράγιο.

Η προβολή θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» στην Καλλιθέα (Κρέμου 141, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ).

Η ταινία γυρίστηκε το 1961, κρατώντας τους βασικούς συντελεστές της θεατρικής παράστασης, τη σκηνοθετική γραμμή και το κείμενο του Μπρεχτ. Το θεατρικό έργο του Μπρεχτ «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», χρονικό του τριακονταετούς πολέμου, του πρώτου ευρωπαϊκού μακελειού που γνώρισε ο καπιταλισμός, αναφέρεται στη φανταστική ιστορία μιας μάνας, μικρεμπόρισσας, που ακολουθεί με την καντίνα της τη στρατιά για να πουλήσει την πραμάτεια της. Στρατεύεται κατά κάποιον τρόπο στον πόλεμο και γίνεται η φανατικότερη οπαδός του, αλλάζοντας σημαία και στράτευμα όταν η «ανάγκη» το απαιτήσει. Η ελπίδα να γλιτώσει τα μικρά της κέρδη, το μικροσυμφέρον, την οδηγεί σταδιακά στη θυσία των ίδιων των παιδιών της (θυσιάζει το μέλλον και μαζί το δικό της μακροπρόθεσμο συμφέρον).

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις στην τιμή των 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για κρατήσεις θέσεων και για προσκλήσεις στο τηλέφωνο της γραμματείας του περιοδικού (210-8213430) ή στους ανταποκριτές και συνεργάτες του περιοδικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ