Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φοιτητική συγκέντρωση στην Κοζάνη την Παρασκευή

Συλλαλητήριο την Παρασκευή 28 Μάρτη, στην Κοζάνη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της δωρεάν σίτισης που προωθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και της εξωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποφάσισαν οι φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, μέσα από γενικές συνελεύσεις όπου υιοθέτησαν το πλαίσιο των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ.

Οπως καταγγέλλουν, τα μαθήματα γίνονται σε αποθήκες και πολυκατοικίες, Εστίες για τη διαμονή φοιτητών δεν υπάρχουν, ο προϋπολογισμός μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Σε αυτές τις συνθήκες, επιχειρούν να καταργήσουν τη δωρεάν σίτιση για τη μεγάλη μάζα των φοιτητών του πανεπιστημίου και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα σιτίζονται μόνο 850 φοιτητές σε Κοζάνη και Φλώρινα.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «με μοχλό την υποχρηματοδότηση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξωθούνται να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια. Να μετατραπούν σε ένα είδος κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ασφυκτικά εξαρτημένων από τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους. Ιδρύματα δηλαδή, που θα λειτουργούν με όρους ανταγωνιστικότητας, με όρους αγοράς, μακριά από τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες του λαού μας. Γι' αυτό άλλωστε και στο τμήμα μας προώθησαν 3 επώνυμες έδρες εξ ονόματος της ΔΕΗ ΑΕ. Είναι το πρώτο βήμα, μετά την Μπολόνια και τους νόμους - πλαίσια που άνοιξαν το δρόμο, να εδραιώσουν την θέση τους μέσα στις σχολές τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου και να κάνουν κουμάντο στο αντικείμενο των σπουδών μας, για να θησαυρίσουν».

Οι φοιτητές απαιτούν:

  • Να μην πληρώνουν ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα. Να φτιαχτούν άμεσα Εστίες. Μέχρι τότε, μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους. Ούτε σκέψη για κατάργηση της δωρεάν σίτισης.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager. Οχι στην αξιολόγηση και τα Συμβούλια Διοίκησης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ