Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των χημικών όπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Ειδικός Συντονιστής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Σίγκριντ Κάαγκ, εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι παραμένει εφικτός ο στόχος για πλήρη καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ως το τέλος Ιούνη, προσθέτοντας πως οι συριακές αρχές συμφώνησαν σε νέο χρονοδιάγραμμα εξήντα ημερών, με στόχο την επιτάχυνση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη χώρα.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για τη διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, υποστήριξε ότι γίνεται σύμφωνα με όλες τις προσήκουσες διεθνείς και εθνικές νομοθετικές διατάξεις, ότι δε θα πραγματοποιηθεί καμία απόρριψη χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους μετά από υδρόλυση στη θάλασσα, γιατί οι ουσίες αυτές θα αποθηκευτούν στο αμερικανικό σκάφος M/V Cape Ray και θα μεταφερθούν, μαζί με τις υπόλοιπες συριακές βιομηχανικές χημικές ουσίες, σε επιλεγμένες εμπορικές υποδομές για τελική καταστροφή με αποτέφρωση.

Το ίδιο 24ωρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρες μετέδωσε πως Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι με τη βοήθεια Λιβανέζων μαχητών της Χεζμπολάχ κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους σε ορεινές μεθοριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, με στόχο την ανακατάληψη στρατηγικών κωμοπόλεων και χωριών της περιοχής Καλαμούν, ώστε να εκδιωχθούν και οι τελευταίοι ισλαμιστές εξτρεμιστές που μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα εξαπολύοντας, τους τελευταίους μήνες, αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ανακατάληψη της σημαντικής πόλης Γιαμπρούντ είναι θέμα λίγου χρόνου...

Στο μεταξύ, δύσκολη, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται η μάχη της επιβίωσης χιλιάδων αμάχων που ζουν εγκλωβισμένοι στο νότιο προάστιο της Δαμασκού, Γιαρμούκ, όπου από το απόγευμα της Κυριακής οι ισλαμιστές εξτρεμιστές του «Μετώπου αλ Νούσρα» παραβίασαν την εκεχειρία ξαναρχίζοντας τις συγκρούσεις με το συριακό στρατό. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανάσχεση του ανεφοδιασμού των Παλαιστίνιων προσφύγων (που είναι και η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης) με τρόφιμα αποστολών του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του οποίου στη Δαμασκό ζήτησε άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

Τέλος, χτες, η Μπουτάινα Σααμπάν, σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, επανήλθε στο ζήτημα διεξαγωγής των επικείμενων προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το σύνταγμα. Η Σααμπάν σημείωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν δίχως την παρουσία ξένων εκλογικών παρατηρητών, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει σε κάθε κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα.

Στη Μεσόγειο η υδρόλυση χημικών της Συρίας

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες περί καταστροφής χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, πιθανότατα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η κυβέρνηση, παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς, τώρα συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις του ...διεθνούς παράγοντα, αποδεχόμενη διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία καταστροφής είναι ασφαλής.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, «η αμερικανική κυβέρνηση, κατ' εξουσιοδότηση του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, είναι έτοιμη να ενημερώσει αναλυτικά την ελληνική κυβέρνηση για τα τεχνικά δεδομένα και είναι ανοιχτή στο να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ειδικών επιστημόνων στο σκάφος, προκειμένου να δουν τις δυνατότητές του και να αποκτήσουν μία εικόνα για το πώς ακριβώς θα γίνει τεχνικά η υδρόλυση. Επαναλαμβάνουμε όλοι εν ενί στόματι ότι "δεν πρόκειται να απορριφθεί τίποτα στη Μεσόγειο θάλασσα ούτε πουθενά, θα ακολουθηθούν οι αυστηροί κανόνες της σύμβασης για την απαγόρευση χημικών όπλων"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ