Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Βαλκάνιων καλλιτεχνών

Μαρίνα Αμπράμοβιτς
Μαρίνα Αμπράμοβιτς
Φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία (θεατρική, μουσική, χορευτική, περφόρμανς) των Βαλκανίων θα παρουσιάσει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 5 έως τις 16 Μάρτη. Πρόκειται για το 1ο μέρος του Φεστιβάλ «Transitions» («Μεταβάσεις»). Θα ακολουθήσουν άλλα δύο φεστιβάλ. Το ένα αφιερωμένο σε καλλιτεχνικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής και το άλλο της Κεντρικής Ευρώπης. Στο φεστιβάλ «Balkans» συμμετέχουν καλλιτεχνικές ομάδες από Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, ΠΔΓΜ και Ρουμανία.

Μεταξύ άλλων, θα δοθούν οι εξής παραστάσεις: 5/3 (8.30 μ.μ.): «Damned Be the Traitor of his Homeland!» («Καταραμένος να είναι ο προδότης της πατρίδας του!» - Τίτλος παρμένος από τον τελευταίο στίχο του Εθνικού Υμνου της πρώην Γιουγκοσλαβίας), του γνωστού από διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, Σερβοκροάτη σκηνοθέτη Ολιβέρ Φραλίτς.

Στις 7/3 (7 μ.μ.) η φημισμένη περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Night of Performances». Πρόκειται για τη μέθοδο που εκπαιδεύει θεατές (ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, σωματικής ικανότητας) για το πώς να παρακολουθούν ενεργά μακράς διάρκειας περφόρμανς. Ακολουθεί συζήτηση της Αμπράμοβιτς με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς.

Στις 9 μ.μ. σε διάφορους χώρους της Στέγης, περφόρμανς θα παρουσιάσουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες από Κροατία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ.

Στις 8/3 (7 μ.μ.) η Μολδαβή συγγραφέας - σκηνοθέτης Νικολέτα Εσινέσκου θα παρουσιάσει το έργο - ντοκουμέντο «Clear History», με θέμα τον αντισημιτισμό του δικτάτορα Ιον Αντονέσκου και τη δημιουργία, στην Τρανσνίστρια, του μεγαλύτερου μετά το Αουσβιτς ναζιστικού στρατοπέδου.

Στις 9 μ.μ., η σκηνοθέτης - περφόρμερ Σάνγια Μίτροβιτς θα σολάρει με το έργο «A Short History of Crying».

Στις 9/3 (7 μ.μ.) η κροατική παράσταση χορού - περφόρμανς «BADco.: 1poor and one0», που διερευνά τη μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος σε μηχανή παραγωγής, εμπνευσμένη από την πρώτη στην ιστορία του Κινηματογράφου ταινία και ταυτόχρονα ντοκουμέντο για τη βιομηχανοποίηση, «Η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο Λιμιέρ».

Στις 9 μ.μ. συναυλία του σερβικού συγκροτήματος «Experimental Belgrade», πλαισιωμένη με εικόνες και περφόρμανς.

Στις 10/3 (7 μ.μ.) διάλεξη - περφόρμανς του φημισμένου Ρουμάνου σκιτσογράφου Νταν Περζόφσκι με θέμα «Από τον τοίχο του Μουσείου, στον τοίχο του Facebook».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ