Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Ζαχαριάδης
Νίκος Ζαχαριάδης
φωτό 1

«... Μπράτσα μύρια εσένα φρουρούν λογισμοί σε σένα πετούν...» Και ο δικός μας λογισμός κοντά στον επαναστάτη Αρχηγό του ΚΚΕ, ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Το μάστορα της Μαρξιστικής - Λενινιστικής σκέψης και της εφαρμογής της στην Ελλάδα που εδώ και πάνω από μισό αιώνα ξένοι και ντόπιοι προδότες βάλθηκαν να αμαυρώσουν το έργο και την προσωπικότητά του πλάι στον ταξικό εχθρό. Συνάμα με τους «αρωματισμένους» αναθεωρητές του Μαρξισμού και οπαδούς του ευρωμονόδρομου, που σέρνονται στα πόδια της αστικής ηγεσίας. Μάταια, όμως, γιατί τούτα είναι συνώνυμα του δίκιου και της ματωμένης Ιστορίας του ΚΚΕ και του χιλοβασανισμένου λαού μας.

Στην αθάνατη μνήμη του σ. ΓΓ του ΚΚΕ (1935 - 1956) και αρχιστράτηγου του ΔΣΕ (1947 - 1949) ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» το ποσό των 350 ευρώ.

Οικογένειες: Σταύρου και Δημήτρη Λεβέντη.

***

φωτό 1

Με μεγάλη λύπη έμαθα για το θάνατο του σεμνού αγωνιστή ΟΡΕΣΤΗ ΚΟΛΟΖΩΦ. Μαζί του φτιάξαμε την πρώτη οργάνωση της ΕΔΑ και εν συνεχεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Περούτζια της Ιταλίας.

Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και συντρόφου προσφέρω 30 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Λάκης Χαραυγής, Περούτζια Ιταλίας

***

φωτό 1

Σήμερα, 15 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 7 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο οπαδός του ΚΚΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ.

ΚΟΛΟΖΩΦ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΚΟΛΟΖΩΦ ΟΡΕΣΤΗΣ
Στην άσβεστη μνήμη του, η γυναίκα του και ο γιος του, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, 50 ευρώ.

Χρύσα Καράκολη και Βαγγέλης Καράκολης

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συναγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΙΟΥΤΑΚΑΚΟΥ, μέλους της ΕΑ, άξιου οικογενειάρχη, πιστού στο Κόμμα μας, του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του. Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αγ. Αναργύρων προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες του.

***

Στη μνήμη της συναγωνίστριας ΜΑΡΙΚΑΣ ΜΑΡΑ, που μας «έφυγε» πρόσφατα, αξιότατης αγωνίστριας, συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, γυναίκας παράδειγμα προς μίμηση σ' όλους τους τομείς της ζωής της. Το παρ. ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αγ. Αναργύρων προσφέρει, αντί για στεφάνι, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό (χαρτί) 1

Στις 1/2/2014 έπαψε να χτυπά η καρδιά της κομμουνίστριας συζύγου μου ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑΣ, έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Η αξέχαστη συντρόφισσά μου γεννήθηκε στις 30/11/1932 στο χωριό Κυδωνιές Γρεβενών, από φτωχή αγροτική κομμουνιστική οικογένεια. Ο πατέρας της Φώτης Μουστάκας (18 χρόνια φυλακές - εξορίες, η μάνα της Σταυρούλα στο ΔΣΕ). Είχαν τρία παιδιά: Ευθαλία, Μάρθα και Κώστας.

Η Ευθαλία μου πέρασε από μικρή μεγάλες φουρτούνες και αγωνιστικά τραντάγματα στα 81 της χρόνια. Χωρίς να γνωρίζει πολλά γράμματα αναπλήρωσε μόνη της αγωνιστές και δασκάλους. Με το παράδειγμά της στη ζωή έδειξε πόσα μπορεί να πετύχει μια γυναίκα αγωνίστρια - κομμουνίστρια, στο να αξιοποιεί τα χαρίσματά της και να έχει ξεκάθαρους σκοπούς.

Το 1947 με τα δυο της αδέρφια Μάρθα και Κώστα, για να γλιτώσουνε από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων και τα κανόνια του μοναρχοφασιστικού στρατού στο χωριό της Κυδωνιές, αναγκάστηκαν να διαφύγουν στη φιλόξενη Αλβανία του Ε. Χότζα. Το 1948 μεταφερθήκατε στη ΣΔ Ρουμανίας. Το 1949 επανέκαμψε εθελόντρια στο ΔΣΕ (17 χρόνων) και πολέμησε στο ΜΑΛΙ - ΜΑΔΙ και ΓΡΑΜΜΟ και τραυματίστηκε ελαφρά στην κοιλιά. Με τη λήξη του Εμφύλιου ξαναβρέθηκε στην Αλβανία με τα άλλα τμήματα του ΔΣΕ. Στα τέλη του 1949 πήγε στη φιλόξενη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη, και εργάστηκε σε φάμπρικα του ΤΑΣΕΛΜΑΣ. Στα τέλη του 1950 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1951 παντρεύτηκε τον συν. Βαγγέλη Λαζαρίδη και αποκτήσανε τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Φώτη και τον Νίκο. Το 1975 επαναπατρίστηκαν με την οικογένειά τους στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Θεσ/νίκη. Το 1993 με τη συνταξιοδότηση και του συζύγου εγκαταστάθηκαν στη Γοργόπη ν. Κιλκίς.

ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στη μνήμη της, ο σύζυγός της, Βαγγέλης Λαζαρίδης, τα παιδιά, οι νύφες και τα εγγόνια της προσφέρουν στο «Ρ» 30 ευρώ και στο περιοδικό ΕΑ-ΔΣΕ 30 ευρώ, που ήταν τακτικός συνδρομητής.


ΧΙΟΥΤΑΚΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΙΟΥΤΑΚΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ, ο σύζυγος Βαγγέλης Λαζαρίδης
ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ, ο σύζυγος Βαγγέλης Λαζαρίδης

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ