Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια για το ισραηλινό φυσικό αέριο

Αναζωπύρωση σεναρίων στον εγχώριο αστικό Τύπο σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του γεωπολιτικού άξονα Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ προκάλεσε η ανάρτηση ισραηλινής ιστοσελίδας, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ», προκρίνουν νέα τεχνολογία για τη διάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξορύσσουν. Οπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, οι αρχικοί σχεδιασμοί βασίζονταν στη διανομή του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω του σταθμού υγροποίησης που προγραμματίζει να κατασκευάσει η Κύπρος και ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης από την ισραηλινή πλευρά θα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του σχεδίου ενεργειακής διασύνδεσης του Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το όλο σενάριο «στήθηκε» πάνω στην προσπάθεια των συγκεκριμένων ισραηλινών εταιρειών να πουλήσουν «συμπιεσμένο φυσικό αέριο» (CNG Compressed Natural Gas), αξίας 15 εκατ. δολαρίων αντί «υγροποιημένου φυσικού αερίου» (LNG - Liquified Natural Gas). Αν και η συγκεκριμένη παρτίδα είναι μικρή, εκφράζονται φόβοι ότι επιλογή της τεχνολογίας CNG - η οποία δεν απαιτεί κατασκευή αγωγού, όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, για τη διάθεση του ισραηλινού φυσικού αερίου - συνιστά ένδειξη αλλαγής στρατηγικής από το Ισραήλ.

Με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ώστε να γίνει η δεύτερη «πύλη» μεταφοράς υδρογονανθράκων στην Ευρώπη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ