Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αμεση απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Μαζικό το λαϊκό συλλαλητήριο που έγινε λίγο αργότερα στο μπλόκο της Νίκαιας

Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο δρόμο και καταλαμβάνουν το οδόστρωμα
Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο δρόμο και καταλαμβάνουν το οδόστρωμα
Αμεση, μαχητική απάντηση στη νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών αποτέλεσε το χτεσινό λαϊκό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας, που ήταν μαζικό, όπως και εκείνο της περασμένης Κυριακής. Η επιτυχία και του νέου συλλαλητηρίου δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν να δυναμώσει η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πατάει σε σταθερή βάση.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Γ. Στουρνάρας αξίωσε από τους φτωχομεσαίους αγρότες να αποδεχτούν ολόκληρη την γκάμα των φορολογικών και άλλων μέτρων που τους ξεκληρίζουν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με τις αλλαγές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των αγροτών σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

Από την πλευρά της Συντονιστικής, ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα «παλέψουμε με νύχια και με δόντια να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μείνουμε στα χωράφια μας. Ανεργους χόρτασε η Ελλάδα, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι». Παράλληλα αποκάλυψε τον ύπουλο ρόλο διάφορων καλοθελητών αγροτοσυνδικαλιστικών, που επιχειρούν να θολώσουν τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών, βάζοντας πλάτη στην πολιτική που τους αφανίζει.

Μαζική έκφραση αλληλεγγύης


Από τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν στο μπλόκο και να συμπαρατάσσονται με τους αγρότες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, μικρέμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Δεκάδες εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς δήλωσαν συμμετοχή, εκφράζοντας επιτόπου στήριξη στη μάχη για την επιβίωση που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Με τα αυτοκίνητά τους και κορνάροντας, έφτασαν στο μπλόκο οι ιδιοκτήτες των ταξί και των αγοραίων της Θεσσαλίας.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Παρόντες ήταν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Τ. Τσιαπλές και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λαρισαίων Γ. Λαμπρούλης και Τρικκαίων Γ. Καΐκης, υποψήφιοι όλοι με το ΚΚΕ.

Το καλωσόρισμα εκ μέρους του μπλόκου έκανε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημειώνοντας ότι η λαϊκή συμμαχία μπορεί να δώσει με επιτυχία τη μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Την αρνητική θέση του υπουργού Οικονομικών απέναντι σε όλα τα αιτήματα που έθεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Κ. Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, καλώντας τους να δώσουν, όλοι μαζί, άμεση απάντηση, με συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Με το που δόθηκε το σύνθημα, ένα λαϊκό ποτάμι σχηματίστηκε. Στο πέρασμά του, οι κλούβες της Αστυνομίας άνοιξαν και τα ΜΑΤ παραμέρισαν, όπως είχε γίνει και την περασμένη Κυριακή. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» κ.ά., οι διαδηλωτές έφτασαν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού, όπου και παρέμειναν κοντά στις δυο ώρες.

Νέα σύσκεψη σήμερα

Σήμερα στο πρωί, στο μπλόκο της Νίκαιας θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα. Στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων για να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ