Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να επανατοποθετηθούν οι εργαζόμενοι στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Ερώτηση του ΚΚΕ, με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά

Την επανατοποθέτηση των εργαζομένων των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και των Τομέων Αποκατάστασης Πυροπλήκτων ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Οπως επισημαίνει «με το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013 καταργήθηκαν από 11-10-2013 οι εξειδικευμένες Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων όλης της χώρας και οι Υπηρεσίες αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΣ - ΤΑΠ). Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην περιφέρεια των οποίων είχαν την έδρα τους και το εξειδικευμένο προσωπικό τους τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σε ελάχιστο διάστημα, οι καταστροφικοί σεισμοί στην Κεφαλονιά ήταν αρκετοί για να αναδείξουν, εκτός από την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και την τραγική γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό, οδήγησε στην άρον - άρον επανατοποθέτηση του προσωπικού (152 υπαλλήλων) του ΤΑΣ Δυτικής Ελλάδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Είναι αδιανόητο στην έκτη περισσότερο σεισμογενή χώρα του κόσμου, την κρίσιμη στιγμή, να μην έχουμε ένα μόνιμο κρατικό μηχανισμό πρόληψης - αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, να μην παίρνονται αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και άλλων ευάλωτων ομάδων και επιπλέον να παραμένουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι των υπολοίπων Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και των Τομέων Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ)».

Το ΚΚΕ ζητά άμεσα να επανατοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ΤΑΣ και ΤΑΠ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Να παρθούν μέτρα για την πλήρη στελέχωση, οργάνωση και εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την ανακούφιση των σεισμοπαθών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Στην Κεφαλονιά

Η Επιτροπή Αγώνα φορέων της Κεφαλονιάς πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης της Παλικής. Απαίτησαν την άμεση παροχή νερού από το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο μπορεί να γίνει κατάλληλο για πόση, πλύσιμο και μαγείρεμα. Ως άμεσα μέτρα προτάθηκαν η τροφοδοσία από άλλες γεωτρήσεις, η μαζική μεταφορά νερού από άλλη περιοχή και η διαμόρφωση προσωρινού υπέργειου δικτύου με δεξαμενές.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων σχετικά με το νερό απαντά σε μία από τις πιο επείγουσες ανάγκες των σεισμόπληκτων. Η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου με υλικά που πληρούν τις σύγχρονες κρατικές προδιαγραφές αντοχής και ασφάλειας (π.χ. σωλήνες πολυαιθυλενίου), η άμεση αντικατάσταση του αμιάντου, ο πλήρης διαχωρισμός του δικτύου ύδρευσης από εκείνο της αποχέτευσης, ο συστηματικός - τακτικός έλεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας του νερού, ο έλεγχος του νερού και στην πηγή του - στη γεώτρηση - από το γενικό χημείο του κράτους, εκφράζουν μια μεγάλη αναγκαιότητα που από χρόνια έπρεπε να είχε υλοποιηθεί στην περιοχή.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, ο δήμαρχος με τον οποίο συναντήθηκε προσπάθησε με διαρκείς προκλήσεις και εξωραϊσμούς της κυβερνητικής πολιτικής να υπεκφύγει της απάντησης. Στην ερώτηση για ποιο λόγο ο λαός του Ληξουρίου δεν μπορεί να πιει, αφού έγινε η «αποκατάσταση» του δικτύου, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ο αμίαντος έχει περάσει μαζικά στο δίκτυο. Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε, ήταν η απειλή πως από εδώ και πέρα η Επιτροπή Αγώνα θα γίνεται δεκτή κατόπιν ραντεβού, διότι προέχουν άλλες συναντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ