Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Δεχόμεθα πιέσεις, αλλά με ... μέτρο»

Τη φύση των ανισότιμων σχέσεων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και το γεγονός ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη των καπιταλιστικών κρατών είναι καθοριστικό στοιχείο στα μεταξύ τους παζάρια, επιχείρησε να συγκαλύψει ο Ευ. Βενιζέλος, στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΣΕΠ).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης, παρ' ότι κάνουμε σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση, δεν έχει ασκηθεί ασύμμετρη ή αθέμιτη πίεση εναντίον μας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ή άμυνας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ υπό την προεδρία Βενιζέλου, συζητήθηκαν θέματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, η πολιτική διεύρυνσης και η πολιτική γειτονίας της, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, οι ελληνοτουρκικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Σκοπιανό και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα της ευρωενωσιακής προοπτικής τους.

Το ΕΣΕΠ συστάθηκε με νόμο το 2003 ως όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, όργανο «συμβουλευτικό της κυβέρνησης». Το ΚΚΕ δε συμμετέχει, καθώς το ΕΣΕΠ ουσιαστικά βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Διάσκεψη προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σε εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ προχώρησε εξάλλου ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική ότι «είναι σημαντικό ότι υπεγράφη η Συμφωνία Επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία» και πως «αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Συρία, αν δεν λυθεί το ζήτημα μιας χώρας η οποία κινδυνεύει να γίνει ασύντακτη όπως η Λιβύη, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα στην πηγή τους, η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζει διαρκώς κύματα ανθρώπων απελπισμένων», αποκρύπτοντας πλήρως τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή και την ένταση της καταστολής ενάντια στους ξεριζωμένους. Στα ίδια πλαίσια μάλιστα, προπαγάνδισε την εμπλοκή της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της λυκοσυμμαχίας, σημειώνοντας: «Αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση νέων προκλήσεων όπως αυτή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία»...

Για το θέμα της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι: «Η καλή γειτονία και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι ένα διμερές ζήτημα σε σχέση με ένα όνομα, είναι θεμελιώδες κριτήριο που πρέπει να εκπληρεί κάθε κράτος-μέλος», ενώ συμπλήρωσε πως «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η εσωτερική πολιτική, η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Τουρκία».

Διαφημίζοντας τέλος τα «πρωτογενή πλεονάσματα» που επετεύχθησαν για λογαριασμό του κεφαλαίου και είναι αποτέλεσμα της έντασης της φοροληστείας σε βάρος του λαού και των άγριων περικοπών των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε: «Εάν δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα κυκλικά προσαρμοσμένο και λάβουμε υπόψη μας και τα εφάπαξ μέτρα, τότε έχουμε ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα 6,5% του ΑΕΠ, το καλύτερο διεθνώς, καλύτερο κι απ' αυτό που εμφανίζει η Σιγκαπούρη»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ