Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ερίζουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για την πρωτοκαθεδρία

Την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμπλεύσει με τους «58» επαναβεβαίωσε η συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, που άσκησε έντονη κριτική στα στελέχη της μειοψηφίας που τους στηρίζουν τόσο ώστε να συμμετέχουν ως ομιλητές σε εκδηλώσεις τους, όπως η χτεσινοβραδινή στην Κηφισιά με ομιλητές τους Χ. Ροζάκη, Α. Παπαδόπουλο και Γρ. Ψαριανό.

«Οσοι μειοψηφούν διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράζουν δημόσια τη διαφορετική τους άποψη. Πιστεύω όμως ότι η απόφαση της "Κίνησης των 58" να κατέλθουν στις ευρωεκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη από όλους. Πρόκειται προφανώς για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜΑΡ», ανέφερε ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Μάλιστα, για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης το οποίο όμως προσπάθησε να υποβιβάσει, λέγοντας «δεν θα υπάρξει αποχώρηση κάποιων μελών μας, εκτιμώ όμως ότι αν συμβεί θα αφορά μόνον έναν ελάχιστο αριθμό».

Ο Φ. Κουβέλης εκφράστηκε ξανά θετικά για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μελλοντικά σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με προϋπόθεση «δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας».

Στη δευτερολογία του στην ΚΕ επιτέθηκε στον Ευ. Βενιζέλο: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εν τη ρύμη του εκνευρισμού του, το ομολόγησε: ψηφίστε, είπε, το μοντέλο της κεντροαριστεράς που σας υποδεικνύω για να μην απονομιμοποιηθεί η στρατηγική της χώρας. Δηλαδή, ψηφίστε την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξετε την κυβέρνηση των συγκεκριμένων λογικών και επιλογών».

Στο μεταξύ δυσαρέσκεια προκάλεσαν στη ΔΗΜΑΡ δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, -με τον οποίο προχωρούν οι συζητήσεις για συνεργασία- υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και τα όσα είπε χτες (ρ/σ «Βήμα») αναφερόμενος στους «58», υποστηρίζοντας πως δεν εκπροσωπούν την κεντροαριστερά η οποία εκπροσωπείται απ' το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του και ακόμα ότι «σημασία έχει να αθροιστούμε, δεν νομίζω ότι μας χωρίζει κάτι σημαντικό». Ο Α. Λοβέρδος δεν απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι βλέπει θετικά τη σχετική πρόσκληση αν και πρέπει να εξετάσει περί τίνος πρόκειται.

Ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο διάχυσης

Την ίδια στιγμή, ο Ε. Βενιζέλος, απ' το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς υπό τους «58». «Θέλουμε όλες τις δυνάμεις» δήλωσε, προσθέτοντας πως θα κρατηθεί θέση για τη ΔΗΜΑΡ αλλά και για το κόμμα του Α. Λοβέρδου κ.ά. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν απάντησε στο πώς θα καταληχτούν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, ζήτημα που προκαλεί τριβές μιας και είναι πολλοί που ορέγονται μια εκλόγιμη θέση. Επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους στο κόμμα του ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης στους «58», δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται: «Σεβόμαστε, συμπράττουμε, θέλουμε σεβασμό στην υπόσταση του ΠΑΣΟΚ τώρα. Ετσι, μπορούμε να πάμε στην Ελιά, για την οποία έχω μιλήσει από τον Ιούλιο του 2012».

Ασκησε κριτική στην αντιπολιτευτική ρητορική της ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντάς της ότι τα κόμματα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας στην οποία θέλει να ενταχτεί, συμμετέχουν στις χώρες τους σε σχήματα όπως αυτό της ελληνικής κυβέρνησης. Επ' αυτού πρόσθεσε: «Στην πλατφόρμα του ΕΣΚ πιστεύουν και άλλοι. Θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό και εμείς λέμε, ελάτε όλοι μαζί να κατέβουμε, ελάτε να συνδιαμορφώσουμε την πλατφόρμα (...) Πιστεύετε όλοι αυτοί δεν έχουν άποψη για ένα κόμμα που λέει την αλήθεια, ή δεν τους νοιάζει αν λέμε και λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, (...), ίσως να συνεργαστούμε και με άλλο κόμμα όπου θα βρεθεί και ο κ. Καμμένος;».

Ο Μ. Καρχιμάκης, μέλος της κίνησης των «75», συνέστησε στους «58» να μην υποδεικνύουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ούτε να το χρησιμοποιούν για τις επιδιώξεις τους και πρόσθεσε: «Αν θέλουν μπορούν να συμπαραταχτούν και αυτοί και οποίοι άλλοι στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ ... Ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές να περνά το μήνυμα αν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το επέτυχαν οι "58" και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ».

Διεργασίες και στην «πατριωτική δεξιά»

Για «δεξιά Ελιά» κάνουν λόγο δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφερόμενα στη συνεργασία που «ψήνεται» ανάμεσα στον Β. Πολύδωρα και τον Χρ. Ζώη ενόψει ευρωεκλογών. Διεργασίες συνεχίζονται και στο χώρο της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς. Χτες, την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Πρώην στέλεχος της ΝΔ, διατελέσας υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά, ίδρυσε το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα» του οποίου είναι γενικός γραμματέας, ενώ το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι έχει «κλειδώσει» η συνεργασία του για τις εθνικές εκλογές με τους ΑΝΕΛ. Για τις περιφερειακές, ονόμασε τον συνδυασμό του «ΟΧΙ στο Μνημόνιο» κι έκανε κάλεσμα συνεργασίας προς όλους τους «αντιμνημονιακούς».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ροή πληροφοριών για το πολιτικό μέλλον του άλλοτε αρχηγού του στρατού και πρώην υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένου, Φράγκου Φραγκούλη. Το τελευταίο σενάριο τον θέλει να διεκδικεί το Δήμο Θεσσαλονίκης με στήριξη και της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ