Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Στο λαβύρινθο των ενδοαστικών αντιθέσεων

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου με σειρά παραγόντων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Στις συναντήσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, προτεραιότητες κεντρικά της ΕΕ για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους λαούς και τα λαϊκά δικαιώματα, εν μέσω σοβαρών ενδοαστικών διαφορών και αντιθέσεων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να προωθήσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Μετά τις πρόσφατες επαφές του με στελέχη της γερμανικής, της γαλλικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, το προηγούμενο διήμερο ο Ευ. Βενιζέλος βρέθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ μίλησε και στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.

Εκεί είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επανεξετάζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και προετοιμάζει Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας στις 28/1. Ζήτησε δε «αποσαφήνιση» της ευρωενωσιακής στρατηγικής σε σχέση με τη Ρωσία και, περιγράφοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, παραδέχτηκε πως «η αλήθεια είναι ότι η στρατηγική μας σε σχέση με τη Ρωσία είναι θύμα μιας πολύ μεγάλης εσωτερικής αντίφασης. Γιατί η κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα αυτό είναι κατώτερη από το άθροισμα των πολιτικών που ασκούν όλα τα κράτη - μέλη σε διμερές επίπεδο με τη Ρωσία». Αναφερόμενος ειδικά στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής, των ρωσικών επενδύσεων στην Ευρώπη και της επιχειρηματικής παρουσίας των ευρωπαϊκών κρατών στη Ρωσία, είπε ότι «όλοι κινούνται σε διμερές επίπεδο κι επιθυμούν να διαφυλάξουν παραδοσιακά προνόμια ή να κάνουν μια νέα τοποθέτηση μπροστά στα νέα δεδομένα, αλλά όχι στο όνομα της ΕΕ».

Χαρακτήρισε εξίσου σημαντικές τις σχέσεις της ΕΕ με τον «ευρωατλαντικό χώρο». Σημείωσε πως η συζήτηση για τη Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (TTIP, το λεγόμενο «οικονομικό ΝΑΤΟ») πρέπει να λαμβάνει υπόψη και θεσμικές παραμέτρους, οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι «μετέχουμε στον ΠΟΕ, στο ΝΑΤΟ κοκ.».

Εξάλλου, μιλώντας περί ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας, ο Βενιζέλος σημείωσε ότι «εδώ μας έχει προλάβει το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ άλλαξε δόγμα στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, η οποία συνέπεσε με τη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μετασχηματίστηκε σ' έναν οργανισμό ασφάλειας, προσπάθησε να βρει το νέο στόχο, δηλαδή στην πραγματικότητα τη νέα απειλή. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει γίνει με τον ίδιο καθαρό τρόπο σε επίπεδο ΕΕ», σκιαγραφώντας και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο ποιος έχει το πάνω χέρι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί και τα Σκόπια. Για δε τη διαδικασία εύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας επανέλαβε: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο "Μακεδονία", αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση (...) Ενα όνομα για εσωτερική κι εξωτερική χρήση». Ταυτόχρονα ζήτησε και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ανησυχίες για εξαγωγή της τουρκικής κρίσης

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ζήτησε να πληροί τα ενταξιακά κριτήρια που θέτει η ΕΕ. Επιπλέον πρόσθεσε: «Για εμάς, ως Ελλάδα, σε διμερές επίπεδο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ν' αποφευχθεί η λεγόμενη εξαγωγή της εσωτερικής έντασης. Ιστορικά, διαχρονικά, οι εσωτερικές κρίσεις στην Τουρκία συνδέονται με κρίσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (...) Υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά προβλήματα. Δε θέλουμε να ζήσουμε ξανά την εμπειρία της εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης».

Για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι κρίσιμος παράγοντας για την επίλυσή του είναι η Τουρκία. Επέμεινε «για μία Κύπρο ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική: Ενιαία νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία κι ενιαία ιθαγένεια. Και όλα αυτά να γίνουν δεκτά με δημοψήφισμα, γιατί, αν δεν ψηφίσει ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα, δεν υπάρχει λύση».

Σήμερα εξάλλου, ο Ευ. Βενιζέλος θα μεταβεί στο Μοντρέ της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, με την οποία θα εκκινήσει η Διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία (Γενεύη 2).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ