Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκκλήσεις αντιμετώπισης των εξτρεμιστών ισλαμιστών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκκληση στους κατοίκους της (σουνιτικής) επαρχίας Ανμπάρ να πολεμήσουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL), που έχει καταλάβει τον τελευταίο μήνα σημαντικές πόλεις όπως η Φαλούτζα και το Ραμάντι, απηύθυνε χτες ο (σιίτης) πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι. Στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, προειδοποίησε παράλληλα με κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού στα περίχωρα της Φαλούτζα αλλά και σε ορισμένες νότιες και κεντρικές περιοχές του Ραμάντι.

Οι ισλαμιστές ένοπλοι της οργάνωσης ISIL, που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», φαίνεται ότι έχουν ενισχυθεί με όπλα και πυρομαχικά εντός της Φαλούτζα τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ενώ άλλες ένοπλες ομάδες, που αντιτίθενται στην κεντρική κυβέρνηση, φέρεται να έχουν εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η απουσία του στρατού από την περιοχή από τις αρχές του μήνα.

Πάντως, κάτοικοι της επαρχίας Ανμπάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι τόσο συγκεχυμένη, ώστε δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν σε ποια ομάδα πρόσκεινται οι διάφοροι ένοπλοι που δρουν στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ