Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγελία για το πρόγραμμα «ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας»

Τη νέα δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραπλάνηση και χειραγώγηση της νεολαίας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «My Generation At Work» («Η γενιά μου στην εργασία») που το προβάλλει ως φάρμακο για την ανεργία, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει, πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια, με στόχο η νεολαία να αποδεχτεί και να ελπίζει στον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ.

Το «My Generation At Work» είναι ένα πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του URBACT ΙΙ, στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι εταίρος. Σκοπός του προγράμματος είναι «να αναπτυχθεί μεταξύ των συμμετεχουσών πόλεων, καλύτερη επικοινωνία, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα της εργασίας και απασχόλησης των νέων».

Από την Κυριακή 19 μέχρι την Πέμπτη 23 του Γενάρη, μια ομάδα περίπου 50 αντιπροσώπων 11 ευρωπαϊκών πόλεων βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στην ανάπτυξη ρεαλιστικών και στρατηγικών τοπικών σχεδίων δράσης για την ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης με τη διεξαγωγή 2ήμερου κλειστού Workshop στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου, στις 20 και 21 του Γενάρη. Σε αυτήν τη συνάντηση θα παρουσιαστούν και τοπικές περιπτώσεις νέων επιχειρηματιών, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου.

Μάλιστα, ιδρύθηκε και Ομάδα Τοπικής Υποστήριξης, για τους σκοπούς του προγράμματος, η οποία συντονίζεται από τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Μέλη της Ομάδας είναι επιχειρηματικοί και εκπαιδευτικοί φορείς όπως ΣΕΒΕ, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Μονάδα Καινοτομίας, Mediterranean College, ΑΠΘ, Ενωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος «Νέοι Επιχειρηματίες Θεσσαλονίκης», Creativity Platform, ΕΒΕΘ και νέοι).

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει τη νέα αυτή δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως σημειώνει, γίνεται την ώρα που:

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλησιάζουν τα 27 εκατομμύρια και στη χώρα μας το 1,5 εκ.

Το 60% των νέων στη χώρα μας θυσιάζεται στον καπιταλιστικό μινώταυρο της ανεργίας και όσοι νέοι βρίσκουν μια δουλειά αυτή είναι ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Χιλιάδες νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Χιλιάδες μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους ευνοεί η κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίσει: «Δεν είναι παρά πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στους χιλιάδες νέους και νέες ανέργους της πόλης μας.

Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια χειραγώγησης και παραπλάνησης της νεολαίας, ώστε να αποδεχτεί και να ελπίζει στον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ.

Αυτόν το μονόδρομο, δηλαδή, που, στη φάση της ανάπτυξής του, μπουκώνει με αμύθητα κέρδη τους επιχειρηματικούς ομίλους και, στην αναπόφευκτη κρίση του -όπως τώρα- ρημάζει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, για να σωθούν τα καπιταλιστικά κέρδη.

Ο "ανεξάρτητος" Μπουτάρης ποτέ δεν έκρυψε την ταξική του θέση. Η Διοίκησή του από τότε που εκλέχτηκε είναι σταθερά στο πλευρό των μεγάλων επιχειρηματιών (οι απεργοί της "Κόκα Κόλα" ακόμα περιμένουν ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους από το Δήμο Θεσσαλονίκης).

Η νεολαία δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους δημάρχους του κεφαλαίου, από την ΕΕ και τα προγράμματά τους.

Η ανεργία -ό,τι κι αν λένε- είναι σύμφυτη με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, γι' αυτό και η εξάλειψή της προϋποθέτει την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Εκεί πρέπει να στοχεύει σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας, παράλληλα με τη διεκδίκηση άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Πραγματική ελπίδα και διέξοδος σήμερα για τη νεολαία είναι να οργανωθεί στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και να παλέψει ενάντια στην εξουσία και την πολιτική των μονοπωλίων, διεκδικώντας τώρα σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Γι' αυτό και στις επικείμενες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές του Μάη η ψήφος της νεολαίας να εκφραστεί με ταξικό κριτήριο ενάντια σε όλους τους πολιτικούς εκφραστές του ευρωμονόδρομου και τους διαχειριστές του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος είτε δηλώνουν "ανεξάρτητοι" είτε όχι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ