Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πρωτοβουλίες για την Κυριακή αργία και τη Σύμβαση

Συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της απεργίας την Κυριακή

Από τη συγκέντρωση έξω από το «Άττικα» στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση έξω από το «Άττικα» στην Αθήνα
Με συγκεντρώσεις, μαζικές εξορμήσεις και κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουν την πάλη για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης, χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά τους στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωση που υπέγραψε η Ομοσπονδία, συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην απεργία που έγινε πανελλαδικά την Κυριακή στο Εμπόριο, ενάντια στο νόμο που υπονομεύει παραπέρα την αργία της Κυριακής.

Η περασμένη Κυριακή ήταν μία από τις εφτά του χρόνου κατά τις οποίες, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, προβλέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, που συγκεντρώνουν τον τζίρο.

Η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα ήταν ίδια με αυτή των Κυριακών που προηγήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου: Κίνηση είχαν μόνο ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι, όπως η Ερμού, με ελάχιστους πελάτες μέσα στα μαγαζιά. Αυτήν την πραγματικότητα που δεν κρύβεται, παραδέχτηκε και ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Οπως είπε, «ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή, ενώ, από την έναρξη των εκπτώσεων μέχρι σήμερα, είναι εμφανές ότι για τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές περιμένουν την επόμενη πληρωμή του μισθού και της σύνταξής τους, στο τέλος του μήνα».

Οι απεργοί συζήτησαν με πελάτες για τα αιτήματά τους και ζήτησαν συμπαράσταση
Οι απεργοί συζήτησαν με πελάτες για τα αιτήματά τους και ζήτησαν συμπαράσταση
Στο πλαίσιο της απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν εξορμήσεις σε κεντρικά μαγαζιά της Αθήνας στην Ερμού, στα πολυκαταστήματα «Hondos Center», το «Notos» και το «Attica», αλλά και σε καταστήματα του Πειραιά, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και όσους πελάτες βρέθηκαν σ' αυτά.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μαζική συγκέντρωση στο «Καρφούρ», στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία». Στην πολύωρη κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων απεργοί από το «Μαρινόπουλο» που αντιδρούν στο κόψιμο των επιδομάτων, αλλά και από τον «Αρβανιτίδη» που παλεύουν για τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις απ' τις ταξικές δυνάμεις, μαζί με μικρούς ΕΒΕ, έγιναν επίσης σε Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Δράμα, Λάρισα, Καρδίτσα, Λαμία, Ηράκλειο, Πρέβεζα και Χαλκίδα. Κλειστά έμειναν τα περισσότερα καταστήματα στα Χανιά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ, που επιχείρησαν να λειτουργήσουν.

Στη Χίο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, που ζητά «τη διεξαγωγή ελέγχων στην αγορά, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να εργαστούν την Κυριακή».

Η συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στο «Καρφουρ»
Η συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στο «Καρφουρ»
Στην Πάτρα, τέλος, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ έκανε το Σάββατο παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, με αφορμή τις απειλές της Εισαγγελίας Πατρών ότι θα προβεί σε συλλήψεις εμπόρων και εργαζομένων, στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε εξαγγελθεί για την Κυριακή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org