Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ - ΙΡΑΝ
Εντονες διεργασίες πριν τη διεθνή διάσκεψη

Υπέρ της συμμετοχής Ιράν και Σ. Αραβίας στη Γενεύη ΙΙ η ρώσικη κυβέρνηση

Οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν στη Μόσχα
Οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την ανάγκη συμμετοχής του Ιράν στην προγραμματισμένη για τις 22 του μήνα διεθνή συνδιάσκεψη για τη Συρία στην Ελβετία (Γενεύη ΙΙ) επισήμανε η ρωσική ηγεσία με αφορμή τις χτεσινές επισκέψεις στη Μόσχα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και του Σύρου ομολόγου του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα κάνει ό,τι μπορεί» από την πλευρά της για την επιτυχία της διάσκεψης στην Ελβετία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ως «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή του Ιράν στις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Ο Λαβρόφ μάλιστα πρόσθεσε πως για να εξασφαλιστεί η επιτυχία στις συνομιλίες της ερχόμενης Τετάρτης στο Μοντρέ της Ελβετίας θα πρέπει να προσκληθεί όχι μόνον το Ιράν αλλά και η Σαουδική Αραβία. Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι χτεσινές συναντήσεις του με τους ομολόγους του από το Ιράν και τη Συρία και η ξεχωριστή συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Μόσχα με τον Μουάλεμ δεν είναι κάποια μεμονωμένη τριμερής πρωτοβουλία, με βάση κάποια «κρυφή ατζέντα», αλλά μέρος των προετοιμασιών για την ευόδωση της επικείμενης διεθνούς συνδιάσκεψης.

Σε άλλο σημείο ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις προσπάθειες όπως είπε που καταβάλλονται τελευταία από διάφορες πλευρές για «περιορισμό» εκπροσώπησης της συριακής «αντιπολίτευσης» στην Ελβετία (με αφορμή την άρνηση της «Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού για τις Δυνάμεις για τη Δημοκρατική Αλλαγή», CCND, που δεν συμμετέχει στον «Εθνικό Συνασπισμό» της συριακής αντιπολίτευσης, να πάρει μέρος στη συνδιάσκεψη της Γενεύης ΙΙ). Ο ίδιος σημείωσε και τη στάση κωλυσιεργίας που διατηρούν ως την τελευταία στιγμή οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ λέγοντας ότι αυτό είναι και το «βασικό εμπόδιο» για την πραγματοποίηση και επιτυχία της συνδιάσκεψης.

Ο Ιρανός υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε την προθυμία της Τεχεράνης να συμμετάσχει «χωρίς προϋποθέσεις» στις συνομιλίες στις 22 Γενάρη, τονίζοντας πως προτεραιότητα για Μόσχα και Τεχεράνη είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και η διασφάλιση της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Σε λιμάνι της Καλαβρίας τα συριακά χημικά όπλα

Το ίδιο 24ωρο στη Ρώμη εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Υποδομών ανακοίνωνε ότι θα γίνει στο λιμάνι της Καλαβρίας, Τζιόια Τάουρο, η μεταφορά των συριακών χημικών όπλων από το δανέζικο φορτηγό πλοίο στο αμερικανικό «MV Cape Ray», παρά τις έντονες αντιδράσεις του δημάρχου της πόλης Σαν Φερντινάντο, Ντομένικο Μανταφάρι, που εξέφραζε έντονους φόβους για τη δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα εκπρόσωπος του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιούνη αντί το τέλος Μάρτη που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα.

Στη Γενεύη πάλι η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, προειδοποίησε τους ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε περίπτωση που αποδειχθούν οι καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων και κατοίκων της βορειοανατολικής Συρίας για μαζικές εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου τις τελευταίες λίγες βδομάδες ιδιαίτερα σε Χαλέπι και πόλεις της επαρχίας Ιντλίμπ, όπως η Ράκκα.

Οι προειδοποιήσεις της Νάβι Πιλάι έγιναν λίγες ώρες μετά την τελευταία ανακοίνωση του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 1000 οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ «αντικαθεστωτικών» συριακών δυνάμεων και ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων των οργανώσεων ISIL και «Μέτωπο Αλ Νούσρα», εκ των οποίων οι 608 φέρεται πως ήταν Σύροι «αντικαθεστωτικοί», οι 312 ξένοι μισθοφόροι της ISIL, και οι 130 άμαχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ