Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα βομβιστική επίθεση σε περιοχή της «Χεζμπολάχ»

Ενώ ξεκίνησε στη Χάγη η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι ερήμην των κατηγορουμένων...

BΗΡΥΤΟΣ.--

Η «εισαγωγή» της συριακής σύγκρουσης στο Λίβανο με την εξαπόλυση βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε μία ακόμη πόλη, που θεωρείται προπύργιο της «Χεζμπολάχ», προκάλεσε χτες στη μεθοριακή πόλη Χερμέλ το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 26.

Η επίθεση αυτοκτονίας που έγινε με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κοντά σε δημόσιο κτίριο ήταν η πρώτη του είδους σε μία πόλη που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα του βορειοανατολικού Λιβάνου με τη Συρία. Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Χερμέλ και η πέμπτη που σημειώνεται σε βάρος περιοχής της «Χεζμπολάχ», από τον περασμένο Ιούλη (αφότου έγινε γνωστή η αποστολή ενόπλων της «Χεζμπολάχ» στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ έναντι των ντόπιων και ξένων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων).

Η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Χερμέλ, ξεκίνησε στη Χάγη η δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η δίκη γίνεται ερήμην των ασύλληπτων κατηγορουμένων Μουστάφα Μπαντρεντίν, Σαλίμ Αγιάς, Χουσέιν Ονίσι και Ασαντ Σάμπρα. Είναι η πρώτη φορά που διεθνές δικαστήριο θα δικάσει κατηγορουμένους για τρομοκρατία, ενώ θα είναι και οι πρώτες δίκες ερήμην κατηγορουμένων σε διεθνές δικαστήριο μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.

Ως γνωστόν το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο συστάθηκε από τον ΟΗΕ το 2007 για να ερευνήσει τη δολοφονία του Χαρίρι που έγινε το 2005 με έκρηξη αυτοκινήτου - βόμβα. Τέσσερα χρόνια μετά εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον των Μουστάφα Μπαντρεντίν, Σαλίμ Αγιάς, Χουσέιν Ονίσι και Ασαντ Σάμπρα.

Το βρετανικό δίκτυο ΒBC εκτιμά πως η δίκη, στην οποία θα καταθέσουν 500 μάρτυρες, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια. Σημειώνει ακόμη ότι τα στοιχεία εις βάρος των τεσσάρων υπόπτων βασίστηκαν κυρίως στην ανάλυση αρχείων συνδιαλέξεων από κινητά τηλέφωνα. Στο παρελθόν πάντως ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, είχε υποδείξει ως αυτουργό της δολοφονίας το Ισραήλ λέγοντας πως το Τελ Αβίβ εντόπισε τις κινήσεις του Χαρίρι μέσω δορυφόρου, παραβίασε το σύστημα της κινητής τηλεφωνίας για να παραποιήσει τα αρχεία και ενορχήστρωσε τη δολοφονία του για να αποδυναμώσει και να υπονομεύσει τους αντιπάλους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ