Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΓΑΛΛΙΑΣ - «ΛΙΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ΙΤΑΛΙΑΣ
Προτείνουν άλλη εναλλακτική για τα μονοπώλια

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Οτι θα προχωρήσουν σε συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη ανακοίνωσαν προχτές το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN) και η ιταλική «Λίγκα του Βορρά», αστικές δυνάμεις και οι δύο από την ακροδεξιά «πτέρυγα» που διακηρύσσουν την πίστη τους σε μια «διαφορετική Ευρώπη».

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν μετά από συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο ο γενικός γραμματέας της «Λίγκας του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι και ο επικεφαλής του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Λορέντσο Φοντάνα συναντήθηκαν στο Στρασβούργο με την πρόεδρο του FN Μαρί Λεπέν.

Ο Σαλβίνι δήλωσε «περήφανος» για τη συνεργασία «με την Μαρί Λε Πεν και όλα τα κινήματα που πιστεύουν σε μια διαφορετική Ευρώπη, βασισμένη στη δουλειά και τους λαούς και όχι σε μία Ευρώπη βασισμένη στην υποταγή στο ευρώ και τις τράπεζες, έτοιμη να μας αφήσει να χαθούμε, εξαιτίας της μετανάστευσης και της ανεργίας». Ο δε Φοντάνα - ο οποίος φέρεται να δούλευε για μήνες με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας των δύο κομμάτων - έκανε λόγο για «σημαντική συνάντηση».

Ενώ δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει ότι τέτοιες συνεργασίες δε συνιστούν παρά άλλους τρόπους υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων και έκφραση των ανταγωνισμών που μαίνονται μέσα στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο, αλλά και τις αστικές τάξεις κάθε χώρας. Γι' αυτό και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιδιώκει: «Να αλλάξει την Ευρώπη, να αναθεωρήσει τις συμφωνίες, το ενιαίο νόμισμα και τις πολιτικές εμπορίου, ειδικά αυτές με την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία». Ομολόγησε, δηλαδή, πως η «άλλη Ευρώπη» για την οποία δουλεύουν κόμματα όπως η «Λίγκα» και το «Μέτωπο» δεν αφορά παρά την αναζήτηση συμμαχιών με ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη που για μια σειρά λόγους υπολείπονται έναντι άλλων στις σχέσεις τους με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Επιδίωξη που όχι μόνο δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά και αποτελεί διακηρυγμένο στόχο μιας σειράς μερίδων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που θα ωφελούνταν πολλαπλά από την ενίσχυση των σχέσεων με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι BRICS κ.τ.λ. Σ' αυτό το πλαίσιο, γίνεται, άλλωστε, και η κριτική στο ευρώ από μερίδες του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου π.χ. το δολάριο χρησιμοποιείται περισσότερο όπως η Ναυτιλία και ο Τουρισμός.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά την παράνομη μετανάστευση. Σήμερα, η πραγματική πρόκληση είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης και του ευρώ και της Ευρώπης των λαών», ισχυρίστηκε ο Φοντάνα.

Η «κινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα λεγόμενα «ευρωσκεπτικιστικά» κόμματα (που σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και την ανάγκη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας») θα ενισχυθεί εν όψει των ευρωεκλογών αλλά και των εντεινόμενων διεργασιών που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο με την καπιταλιστική κρίση να κυοφορεί διαρκείς ανακατατάξεις στις σχέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ