Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Βάσανα στους λαούς φέρνει η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Η διείσδυση των μονοπωλίων της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι βαμμένη με το αίμα των λαών της περιοχής (φώτο από άσκηση καταστολής πλήθους του Ευρωστρατού στη Βοσνία)
Η διείσδυση των μονοπωλίων της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι βαμμένη με το αίμα των λαών της περιοχής (φώτο από άσκηση καταστολής πλήθους του Ευρωστρατού στη Βοσνία)
Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ στις χώρες της περιοχής, διαψεύδουν την ευρωενωσιακή προπαγάνδα ότι η ΕΕ θα έφερνε την ειρήνη και την ευημερία. Αντίθετα αποδεικνύουν πανηγυρικά ότι η ΕΕ μόνο πολέμους, βάσανα, φτώχεια και δυστυχία συνεπάγεται για τους λαούς. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης σε τοποθέτησή του, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για τις «εκθέσεις προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Βαλκάνια».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε τα ακόλουθα:

«Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια έχει μακριά πορεία. Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η επαναχάραξη των συνόρων που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές, με το βρώμικο πόλεμο ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στον γιουγκοσλάβικο λαό το 1999. Η δημιουργία του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου. Οι μεγάλες στρατιωτικές - αστυνομικές επιχειρήσεις της ΕΕ στις χώρες των Βαλκανίων (Βοσνία - Κοσσυφοπέδιο), που επέβαλαν την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία Σερβίας - Κοσσόβου κάτω από τις απειλές και τους ωμούς εκβιασμούς της ΕΕ, είναι επιλογές της στρατηγικής της ΕΕ, για τη διείσδυση των μονοπωλίων στις χώρες της περιοχής, βαμμένη με το αίμα των λαών. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με προοπτική την ένταξη στην ΕΕ, η απίστευτη φτώχεια και εκμετάλλευση, η μαζική μετανάστευση διαψεύδουν την ευρωενωσιακή προπαγάνδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία των λαών. Η ιστορία και η ζωή αποδεικνύουν ότι η ΕΕ μόνο βάσανα, πολέμους και δυστυχία συνεπάγεται για τους λαούς.

Οι διαδικασίες της διεύρυνσης συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και με τις εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράν και το Κυπριακό, με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, αλλά και τους οξυμένους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους οποίους συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη, με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας την αναζωογόνηση της επιχειρηματικής της δράσης στην ευρύτερη περιοχή.

Συμφέρον των λαών είναι να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδυνάμωση της ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τη διάλυσή της, με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία, και την οικοδόμηση μίας άλλης Ευρώπης, βασισμένης στις ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών».

Κεντρικό ζήτημα της πολιτικής της ΕΕ

Θυμίζουμε ότι το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ανάμεσα σε αυτά που έθιξε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας ως προεδρεύων της ΕΕ, την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής αυτής, έχει αποκτήσει, τα τελευταία δύο έτη, μια σαφή δυναμική χάρη στην προσχώρηση της Κροατίας, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία. Οι εξελίξεις αυτές φωτογραφίζουν ότι η διεύρυνση προχωράει και μάλιστα σε μια περίοδο κατ' εξοχήν μεταβατική για την Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ