Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικαστική απόφαση δικαιώνει το ΣΕΤΗΠ

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εταιρεία του κλάδου σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου

Από τη συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ σε παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ σε παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Κατέπεσε τελικά στο δικαστήριο η προσπάθεια της εταιρείας «Cosmos Line», που ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο «ΚΑΛ», να ποινικοποιήσει και να βάλει εμπόδια στη δράση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Η απόφαση που εξέδωσε η πρόεδρος Πρωτοδικών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, Μαρία Τσουμέτη, δικαίωσε το Συνδικάτο, που σύρθηκε στα δικαστήρια από την εργοδοσία επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τον Απρίλη του 2013, η εργοδοσία της «Cosmos Line» είχε στραφεί δικαστικά κατά του προέδρου του Σωματείου, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του Σωματείου τις ανακοινώσεις που κατάγγελλαν τις τρομοκρατικές μεθόδους της εταιρείας κατά των εργαζομένων, να μην πλησιάζει το κτίριο της εταιρείας και να του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία του ομίλου, το Μάρτη του 2013, το κλαδικό Συνδικάτο συμπαραστάθηκε στους συναδέλφους της επιχείρησης και κατήγγειλε τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, τη μη υπογραφή συμβάσεων, τη μη καταβολή δεδουλευμένων, την ανασφάλιστη εργασία, τις παράνομες υπερωρίες, τις απειλές σε βάρος των εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους κ.ά.

Στις 8/5/2013, το Πρωτοδικείο Αθήνας, με μια κατάπτυστη απόφαση, εξέδωσε προσωρινή διαταγή (μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων), με την οποία υιοθετούσε όλες τις αξιώσεις της εργοδοσίας και, στην ουσία, απαγόρευε τη συνδικαλιστική δράση στον πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ. Ομως, στο ακροατήριο του δικαστηρίου που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα, στις 22/8/2013, τα ψέματα της εργοδοσίας καταρρίφθηκαν ένα προς ένα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το Σωματείο έπραξε το καθήκον του για την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ότι το περιεχόμενο των ανακοινώσεών του ήταν αληθινό, αφού η εταιρεία χρησιμοποιούσε «αντεργατικές και παραπλανητικές πρακτικές, με τις οποίες απέβλεπε στην εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και εντεύθεν στην επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους».

Επίσης, η απόφαση έκρινε ότι αποκλειστικός σκοπός της δράσης του Σωματείου «ήταν η επίδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους» και «η προστασία εκείνων που, άνεργοι και ανίκανοι να διαπραγματευθούν τους νόμιμους όρους απασχόλησής τους, ένεκα της ανάγκης τους να εργαστούν», μπορεί να πέσουν θύματα των απατηλών υποσχέσεων της επιχείρησης για υψηλές δήθεν αλλά «τελικά ανεκπλήρωτες παροχές» και «να αποδεχθούν τους μειωτικούς και άκρως βλαπτικούς για τους ίδιους όρους εργασίας».

Μάλιστα, η απόφαση εκτίμησε ότι οι κινητοποιήσεις και η έκδοση των ανακοινώσεων από το Σωματείο ήταν «το ενδεδειγμένο εκ των περιστάσεων που είχαν διαμορφωθεί, εξ αντικειμένου, μέσο, προς παύση και ανατροπή της δυσμενέστατης κατάστασης σε βάρος των εργαζομένων και ενδιαφερομένων προς εργασία στην εταιρεία» και ότι σωστά στις ανακοινώσεις γινόταν λόγος για «σκλαβοπάζαρο των εργαζομένων» και «για την ύπαρξη κατευθυνόμενων τραμπούκων προς εκφοβισμό τους».

Εκρινε, τέλος, ότι η δράση του Σωματείου επιβαλλόταν από την «αναγκαιότητα αποτελεσματικής διαφύλαξης των υπέρτατων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων στην, υπό συνθήκες ηθικής και υλικής εξύψωσης του εργαζόμενου και εντός των νόμιμων γενικών όρων, σύναψη συμφωνίας για την απασχόλησή του έναντι ορισμένης αμοιβής, καθώς επίσης του ευνοϊκού για τα δικαιώματα των εργαζομένων αποτελέσματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους».

Να δυναμώσει η συσπείρωση στο Συνδικάτο

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης δείχνει ότι δικαστές, που αφουγκράζονται τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν στέκονται απέναντι στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, μπορούν να συμβάλλουν σε θετικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς βέβαια να αλλάζει ο χαρακτήρας της αστικής Δικαιοσύνης, ως θεσμός κατοχύρωσης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Σε μια εποχή που εντείνονται η καταστολή και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους η οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία τους, το δυνάμωμα της ταξικής ενότητας και της αλληλεγγύης, η σύγκρουση με κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία, με τη λογική του «ρεαλισμού» και του «μικρότερου κακού».

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση, το ΣΕΤΗΠ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους συναδέλφους στον κλάδο και συνολικότερα, να μην υποκύψουν στην προσπάθεια των εργοδοτών να τους τρομοκρατήσουν αλλά με μαζικότητα, θάρρος, πείσμα και αποφασιστικότητα που πηγάζει από το δίκιο του αγώνα μας, να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ΣΕΤΗΠ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις Συνδικάτων ενάντια σε απολύσεις(2017-12-21 00:00:00.0)
Με στόχο τη δημιουργία αγωνιστικών εστιών σε κάθε χώρο δουλειάς(2016-11-10 00:00:00.0)
Στη γραμμή της εργοδοσίας(2013-05-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απολύσεις(2011-12-13 00:00:00.0)
Δεν επιτρέπει συνέλευση των εργαζομένων(2009-10-10 00:00:00.0)
Σε οργάνωση καλεί το ΣΕΤΗΠ(2009-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ