Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Να σημάνει συναγερμός για τα ζητήματα της Υγείας

Καθήκον πρώτης γραμμής να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης για την ΠΦΥ, στη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους

Από προηγούμενη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών για τα ζητήματα της Υγείας
Από προηγούμενη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών για τα ζητήματα της Υγείας
Ολες τους τις δυνάμεις, σε έναν «αγώνα ζωής» ενάντια στα χαράτσια και την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι λαϊκές οικογένειες, οι υγειονομικοί, οι χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι.

Αυτούς αφορούν πρώτα και κύρια οι αρνητικές εξελίξεις στην Υγεία. Καθήκον πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς, είναι να πρωτοστατήσουν σ' αυτόν τον αγώνα, να πάρουν πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Να ξεσηκώσουν και να οργανώσουν τον κόσμο, για να εμποδιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, δείχνει για ακόμη μια φορά τα «δόντια» της στους ασφαλισμένους και τους ασθενείς, ενώ «κλείνει το μάτι» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Το νομοσχέδιο οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα. Οι λαϊκές οικογένειες θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας. Ολα αυτά, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες του λαού για υπηρεσίες ΠΦΥ.

Κριτήριο οι σύγχρονες ανάγκες

Ηδη, τους προηγούμενους μήνες, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζί με υγειονομικούς, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας οργάνωσαν κινητοποιήσεις σε δομές του ΕΟΠΥΥ, σε νοσοκομεία, σε γειτονιές, στο υπουργείο Υγείας και αλλού. Το ΠΑΜΕ από τον Οκτώβρη υπογράμμιζε, σε κάλεσμα προς τα Συνδικάτα, πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες και καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.

Η νέα επίθεση της κυβέρνησης χρειάζεται να συναντήσει ισχυρή λαϊκή αντίσταση. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, τα ταξικά συνδικάτα, οι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας δεν αρκούνται στην απόκρουση του κυβερνητικού σχεδίου, ούτε υπερασπίζονται τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα της Υγείας. Δίνουν τη μάχη με κριτήριο ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύουν για:

  • Πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Να αναπτυχθούν νέα δημόσια Κέντρα Υγείας (ΚΥ) σε όλες τις πόλεις, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Με στελεχωμένα και πλήρως εξοπλισμένα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία τους ως δημόσιων ΚΥ. Με αποσύνδεση των παροχών από το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Χρηματοδότηση όλων των δομών της ΠΦΥ αποκλειστικά και πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών.
Πρόγραμμα δράσης

Αυτό το περιεχόμενο είχε και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χτες στην είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι. Απαίτησαν να σταματήσει η πληρωμή για εξετάσεις και νοσηλεία και κάλεσαν το λαό να παλέψει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί οι εξής, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες:

  • Σήμερα Τετάρτη: Σύσκεψη, με θέμα τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα στο μέτωπο της Υγείας, διοργανώνουν στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς και τα συνταξιουχικά σωματεία.
  • Αύριο Πέμπτη: Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ διοργανώνουν συλλαλητήριο στη Νάουσα για τα καυτά ζητήματα της Υγείας, έξω από το ΙΚΑ Νάουσας στις 6.30 το απόγευμα.
  • Την Παρασκευή 24/1: Οι Τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ Ικαρίας - Φούρνων, διοργανώνουν κατά τόπους απογευματινές συγκεντρώσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις από ΠΑΣΕΒΕ και συνταξιούχους(2014-02-15 00:00:00.0)
Καλεί στη σημερινή πανυγειονομική κινητοποίηση(2014-01-23 00:00:00.0)
Δεν είναι «σπατάλη» η Υγεία του λαού(2012-07-24 00:00:00.0)
Για ποια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μιλάει η κυβέρνηση;(2011-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ